fbpx

Scolioza

Ce este scolioza?

Scolioza este o afectiune care se prezinta ca o curbare laterala patologica a coloanei vertebrale.

Care sunt simptomele scoliozei?

Durerea este un simptom frecvent in perioada adulta, in special daca scolioza nu a fost diagnostica si tratata corespunzator. Durerea poate aparea deoarece muschii coloanei vertebrale incearca sa se conformeze curburii acesteia, ducand la spasme musculare.

In cazurile grave, scolioza poate provoca o diminuare a capacitatii pulmonare, cresterea presiunii exercitate asupra inimii sau incapacitatea pacientului de a functiona corespunzator, in activitatile cotidiene. Printre simptomele scoliozei se pot numara: diformitati ale musculaturii coloanei vertebrale; protuberanta unei vertebre sau la nivelul omoplatului si alte diformitati la nivelul soldurilor, a toracelui sau a umerilor; pozitionarea asimetrica a sanilor, la femei; distante inegale intre brate si corp.

Care sunt tipurile de scolioza?

In functie de gravitatea afectiunii, pot fi identificate trei tipuri de scolioza: atitudinile scoliotice, scoliozele antalgice si scoliozele osoase (structurale).

Cum se manifesta si care sunt cauzele celor trei tipuri de scolioza?

Citeste si:  Terapia prin hipnoza

Atitudinile scoliotice – se manifesta printr-o curbare a rachisului, catre dreapta sau stanga, vizibila in pozitie dreapta (care se atenueaza la aplecare), cauzata de existenta unei diferente intre lungimea gambelor, aparuta in etapa de crestere. Atitudinile scoliotice pot persista si la varsta adulta. La copii si adolescenti se recomanda o supraveghere atenta, pentru a putea identifica si corecta la timp, eventualele agravari.

Scoliozele antalgice – sunt deosebit de dureroase si se manifesta alaturi de un lumbago sau o sciatica lombara. Avand in vedere faptul ca ele pot degenera in scolioze osoase (structurale), se recomanda monitorizarea permanenta a evolutiei bolii.

Scoliozele osoase sau structurale – in functie de cauzele aparitiei lor, se impart in trei categorii:

scoliozele date de malformatii congenitale, care sunt prezente inca de la nastere si sunt rezultatul dezvoltarii deficitare a uneia dintre jumatatile vertebrelor;
scoliozele date de deformatii dobandite, care pot afecta una sau mai multe vertebre si care sunt cauzate de sechele ale altor afectiuni, precum tuberculoza osoasa;
scoliozele idiopatice, care debuteaza in copilarie, agravandu-se in perioada de crestere, si care se caracterizeaza printr-o rotatie a vertebrelor, neinsotita de durere.

Citeste si:  Cum sa iti pastrezi sanii fermi

Cea mai comuna forma de scolioza, scolioza idiopatica la adolescenti, nu are un factor declansator cunoscut fara echivoc. Scolioza afecteaza mai mult femeile decat barbatii si tinde sa fie diagnosticata la pacientii cu paralizie cerebrala sau spina bifida (defect congenital care implica dezvoltarea incompleta a tubului neural sau a oaselor care il acopera) – desi aceasta forma de scolioza este diferita de cea observata la copiii care nu prezinta malformatii congenitale.

In adolescenta, scolioza poate evolua pe fondul unei anomalii cunoscute ca sindromul „tethered cord”. Deseori, scoliozele idiopatice sunt mostenite genetic. De asemenea, pe parcursul perioadei de crestere, soldurile sau picioarele se pot dezvolta inegal, ducand la o aliniere necorespunzatoare a coloanei vertebrale care cauzeaza scolioza acuta temporara.

Cum diagnosticam scolioza?

Citeste si:  Peste 2000 de cadre medicale la Targul International de Cariere Medicale - BUCURESTI

Pentru diagnosticarea scoliozelor se impune examenul clinic, dublat de efectuarea unei radiografii. Scolioza este caracterizata prin zona pe care o afecteaza (dorsala sau lombara) si de unghiul de inclinatie dintre vertebre.

Cum tratam scolioza?

Tratamentul scoliozei se bazeaza, in primul rand, pe monitorizarea atenta a evolutiei bolii, in fazele incipiente sau in manifestarea sa moderata, dovedindu-se utile gimnastica medicala si montarea unui corset sau gips.

Scoliozele evolutive necesita operatie, in masura in care aceasta poate fi efectuata inainte de incetarea cresterii osoase a rachisului. Dupa corectarea curburilor anormale, tratamentul implica sudarea vertebrelor afectate cu o grefa osoasa (artrodeza). Interventia chirugicala permite indreptarea coloanei vertebrale, aceasta ramand insa rigida.

Pentru scoliozele care devin dureroase si evolutive la varsta adulta sunt recomandate lombostatele (corset medical pentru imobilizarea regiunii lombare). La varsta adulta, scoliozele pot duce la alterarea discurilor intervertebrale si, in unele cazuri, la compresia radacinii nervoase sau a maduvei spinarii, ceea ce conduce la complicatii neurologice grave.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.