fbpx

Sensibilitatea si implicarea mamei pot preveni tulburarile de spectru autist

Un nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Miami, SUA, scoate la iveala o noua perspectiva asupra dezvoltarii tulburarilor de spectru autism la copiii. Potrivit acestuia, sensibilitatea materna poate influenta dezvoltarea limbajului la copiii care prezinta un risc sporit de autism.

„Dificultatile de limbaj se numara printre cele mai importante aspecte care trebuie rezolvate la copiii cu autism, deoarece reprezinta un obstacol semnificativ in calea integrarii sociala si comunicarii”, afirma Daniel Messinger, profesor asociat la departamentul de psihologie al Universitatii din Miami si coordonator al studiului.

Sensibilitatea materna este definita in cadrul studiului drept o combinatie intre deschiderea si receptivitatea cu care sunt tratate nevoile copilului, respectul pentru independenta acestuia, atitudinea pozitiva vizavi de copil si structurarea materna, altfel spus maniera in care mama isi asuma responsabilitatile materne si se implica sensibil in educatia acestuia.

Citeste si:  "Femeile, indiferent de varsta, trebuie sa faca anual testul Papanicolau"

Sensibilitatea materna si, in special, structurarea sensibilitatii, s-a dovedit a influenta in mare masura dezvoltarea limbajului la acei copii care prezentau risc de autism. O posibila explicatie ar fi ca, spre deosebire de copiii care nu sunt expusi riscului de a dezvolta tulburari de spectru autist, cei care se afla in categoria de risc sunt mult mai dependenti de mediu pentru a dezvolta anumite abilitati care pentru ceilalti sunt mai degraba naturale.

„Felul in care ne comportam ca parinti poate fi mai important in cazul copiilor cu probleme de dezvoltare, cum sunt autistii. Anumite abilitati care par sa fie deprinse usor de copiii cu o structura neurologica tipica, cum este cazul comunicarii sociale, nu sunt la fel de la indemana copiilor autisti, care trebuie sa invete efectiv aceste abilitati”, a adaugat Jason K. Baker, profesor de psihologie si el implicat in studiu.

Pentru derularea studiului, 33 de copii au fost evaluati clinic la varstele de 18, 24, 30 si 36 de luni. Unii dintre acestia aveau o sora sau un frate mai mare, diagnosticat cu autism, ceea ce i-a incadrat in grupa de risc sporit.

Citeste si:  Cerumenul pastreaza PH-ului la nivelul urechii si are rol antibacterian

La prima evaluare, copiii si mamele lor au fost rugati sa se joace timp de cinci minute asa cum ar face-o acasa. Interactiunea a fost inregistrata, apoi sensibilitatea materna a fost notata pe o scala de la 1 la 7, variind de la comportament sensibil absent la comportament extrem de sensibil. Limbajul copiilor a fost evaluat la varstele de 2 si 3 ani, identificandu-se o stransa legatura intre dezvoltarea limbajului si scorul obtinut de mama, prin prisma sensibilitatii comportamentului.

Sursa: „Studiu pilot privind sensibilitatea materna in contextul emergentei autismului”, Journal of Autism and Developmental Disorders

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.