Sexsomnia, o parasomnie frecventa, dar rar raportata de pacienti

Un nou studiu realizat intr-o clinica de somnologie din Toronto, Canada, arata ca sexsomnia sau „sex sleep”, este o tulburare de somn frecvent intalnita, pe care insa pacientii nu o raporteaza de cele mai multe ori medicului. Barbatii sunt mai deschisi sa discute despre acest subiect decat femeile.

In urma studiului, 7.6 dintre pacientii clinicii au relatat ca au initiat ori s-au angajat intr-o activitate sexuala cu persoana cu care imparteau patul. Prevalenta sexsomniei este de aproape trei ori mai mare in randul barbatilor (11%), decat in randul femeilor (4%).

Citeste si:  Dieta mediteraneana – benefica diabeticilor si celor cu probleme cardiace

Co-autoarea studiului, Sharon A. Chung este de parere ca numarul celor care sufera de parasomnie este mult mai mare, dat fiind ca studiul nu a vizat decat pacientii inregistrati deja ca avand tulburari de somn.

Studiul a implicat o analiza retrospectiva a 832 de pacienti (din care 428 barbati si 404 femei), suspectati de o tulburare de somn. Pacientii au completat un chestionar cu privire la simptomele tulburarii de somn, comportamentul din timpul somnului, starea de somnolenta si oboseala de peste zi si starea generala de spirit.

Citeste si:  Dan Zamonea va coordona activitatea Roche in 10 tari din regiunea Balcanilor

Simptomele insomniei, precum oboseala si starea depresiva, au fost similare atat la persoanele care au raportat ca sufera de sexsomnie, cat si la cele care nu au raportat aceasta tulburare.

De asemenea, ambele grupuri prezentau valori similare ale consumului de nicotina si cofeina. Cu toate acestea, persoanele care au admis ca au experimentat episoade de sexsomnie, au relatat ca, in acelasi timp, obisnuiesc sa consume substante ilegale (15.9% fata de 7.7%).

Desi aceasta forma de parasomnie este frecvent intalnita, doar patru dintre cei 832 de pacienti au discutat cu medicul curant despre problema lor.

Citeste si:  Pancreatita

Clasificarea Interntionala a Tulburarilor de Somn, editia a doua, publicata de Academia Americana de Somnologie in 2005, mentioneaza ca sexsomnia pare se manifesta ca o excitare confuza si se petrece in timpul unui episod de somnambulism. Sexsomnia si somnambulismul sunt doua forme de „parasomnie”, care implica comportamente involuntare ce au loc in faza de adormire, in timpul somnului sau cand individul se trezeste.

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.