Sindromul metabolic, asociat pierderilor de memorie la varstnici

Potrivit unui studiu recent, persoanele in varsta care prezinta simptomele specifice sindromului metabolic (circumferinta mai mare a taliei, hipertensiune arteriala etc) sunt predispuse riscului crescut de pierdere a memoriei.

Factorii de risc in cazul sindromului metabolic sunt: hipertensiunea arteriala, grasimea excesiva in zona abdominala, numarul mare de trigliceride, glicemie ridicata, HDL (colesterolul „bun”) scazut si riscul crescut de atac de cord.

Citeste si:  A noua luna de sarcina

La realizarea studiului au participat 7.087 persoane, in varsta de peste 65 de ani. Dintre voluntarii testati, 16% au fost diagnosticati cu sindromul metabolic. Participantiilor la studiu le-a fost testate: memoria, memorie vizuala si fluenta conversationala.

Rezultatele cercetarii au aratat ca persoanele diagnosticate cu sindrom metabolic sunt cu 20% mai predispuse la declin cognitiv, conform testului de memorie, si, cu 13% la declin cognitiv, in ceea ce priveste memoria vizuala. Nivelul crescut al trigliceridelor si colesterolul HDL scazut au fost corelate scorurilor slabe obtinute la testele de memorie iar prezenta diabetului a fost corelata scorurilor mici obtinute la testele de memorie vizuala, respectiv de fluenta a vorbirii.

Citeste si:  Distonia generalizata cu declansare precoce

„Studiul efectuat de echipa noastra ofera noi informatii despre sindromul metabolic si efectele pe care le are acesta si factorii care il determina asupra sanatatii cognitive a individului… Rezultatele pe care le-am obtinut sugereaza ca un bun management al sindromului metabolic poate incetini procesul de deteriorare a memoriei corelat cu inaintarea in varsta si poate amana instalarea dementei”, a declarat coordonatorul studiului Christelle Raffaitin.

Citeste si:  Machiajul semipermanent, frumusete de durata!

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.