Sindromul metabolic, asociat pierderilor de memorie la varstnici

Potrivit unui studiu recent, persoanele in varsta care prezinta simptomele specifice sindromului metabolic (circumferinta mai mare a taliei, hipertensiune arteriala etc) sunt predispuse riscului crescut de pierdere a memoriei.

Factorii de risc in cazul sindromului metabolic sunt: hipertensiunea arteriala, grasimea excesiva in zona abdominala, numarul mare de trigliceride, glicemie ridicata, HDL (colesterolul „bun”) scazut si riscul crescut de atac de cord.

Citeste si:  Totul despre infectia cu HPV

La realizarea studiului au participat 7.087 persoane, in varsta de peste 65 de ani. Dintre voluntarii testati, 16% au fost diagnosticati cu sindromul metabolic. Participantiilor la studiu le-a fost testate: memoria, memorie vizuala si fluenta conversationala.

Rezultatele cercetarii au aratat ca persoanele diagnosticate cu sindrom metabolic sunt cu 20% mai predispuse la declin cognitiv, conform testului de memorie, si, cu 13% la declin cognitiv, in ceea ce priveste memoria vizuala. Nivelul crescut al trigliceridelor si colesterolul HDL scazut au fost corelate scorurilor slabe obtinute la testele de memorie iar prezenta diabetului a fost corelata scorurilor mici obtinute la testele de memorie vizuala, respectiv de fluenta a vorbirii.

Citeste si:  Ghid de detoxifiere

„Studiul efectuat de echipa noastra ofera noi informatii despre sindromul metabolic si efectele pe care le are acesta si factorii care il determina asupra sanatatii cognitive a individului… Rezultatele pe care le-am obtinut sugereaza ca un bun management al sindromului metabolic poate incetini procesul de deteriorare a memoriei corelat cu inaintarea in varsta si poate amana instalarea dementei”, a declarat coordonatorul studiului Christelle Raffaitin.

Citeste si:  Remedii vechi pentru raceala

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.