fbpx

Sucul de sfecla, ideal pentru sanatatea cerebrala a varstnicilor

Reprezentantii varstei a treia primesc vesti bune din partea oamenilor de stiinta, care au validat recent potentialul sucului de sfecla de a imbunatati fluxul sanguin la nivel cerebral si de a combate astfel progresia dementei. Efectul pozitiv al sucului de sfecla, consumat zilnic, pare fi atribuit concentratiei mare de nitrati.

Dozele mari de nitrati continute de sfecla, precum si de telina, varza, spanac si unele soiuri de salata verde, sunt convertite de catre bacteriile „bune” din cavitatea orala in nitrit. Acest compus, sunt de parere oamenii de stiinta, curata vasele de sange din organism, permitand o mai buna circulatie a sangelui si oxigenului cu precadere catre regiunile slab oxigenate.

Citeste si:  Sfaturi utile venite de la specialisti la "Intalnirile SaFrIna"- editia Bucuresti!

In cadrul studiului, cercetatorii au monitorizat timp de patru zile efectul nitratilor obtinuti din alimentatie asupra a 14 adulti cu varsta peste 70 de ani. In primele doua zile, participanti au urmat fie o dieta saraca in nitrati, fie o dieta bogata in nitrati, ce includea la fiecare masa circa 450 grame de suc de sfecla. Ulterior, au fost supusi unui examen RMN pentru a fi observat fluxul sanguin cerebral. In urmatoarele doua zile, celor doua grupuri le-au fost inversate dietele.

Citeste si:  Tratarea bolilor

Rezultatele au aratat ca dupa consumarea sucului de sfecla, participantii din ambele grupuri prezentau o intensificare a fluxului sanguin la nivelul materiei albe a lobilor frontali – regiuni ale creierului cunoscute pentru riscul de degenerare asociat cu dementa si alte tulburari cognitive.

„Consider ca rezultatele obtinute sunt incurajatoare, iar o dieta bogata in fructe si legume contribuie fara doar si poate la o stare generala de bine”, a afirmat Gary Miller, autorul studiului. In prezent, cercetatorii urmaresc sa realizeze o bautura pe baza de suc de sfecla care sa fie mai placuta la gust, dar sa-si mentina proprietatile benefice.

Citeste si:  Tampoanele si absorbantele, interzise de UE si OMS

Sursa: Eurekalert

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.