fbpx

Suntem sau nu meteo-sensibili?

Please select a featured image for your post

Nu vi se intampla de multe ori ca dupa o zi ploioasa sa va simtiti mult mai obositi decat intr-o zi normala? Nu vi se intampla ca inainte de furtuna sa va doara mai rau articulatiile? Nu vi se intampla ca dupa o zi cu vant puternic sa aveti migrene intense? Cand eram mici, bunicii ne spuneau cum se schimba vremea in functie de cum ii dureau articulatiile poate la momentul respectiv am considerat ca sunt simple superstitii si speculatii insa timpul a demonstrat ca vremea ne influenteaza starea fizica si psihica, iar cercetatorii in biometrologie ne pot explica astazi de ce suntem meteo-sensibili. De ce apare meteo-sensibilitatea? Faptul ca la schimbarea vremii ne resimtim fizic sau psihic este cunoscut inca din cele mai vechi timpuri. Spuneam mai sus despre bunicii nostrii care stiau cu exactitate ca urmeaza sa se schimbe vremea, si asta se intampla pentru ca in cazul schimbarii bruste a conditiilor meteorologice, organismul se resimte acolo unde are o afectiune. Nu este o coincidenta ca atunci cand suferim de reumatism sa ne doara articulatiile inainte de furtuna si nici sa ne doara locul unde am avut o operatie de orice fel.
Cu trecerea anilor am devenit tot mai afectati de schimbarile meteorologice pentru ca organismul nostru si-a diminuat capacitatea innascuta de a se adapta la mediul schimbator. Asta se intampla deoarece am crescut confortul caminului nostru. Daca in urma cu cateva zeci de ani organismul uman facea clar diferenta intre vara si iarna, acum centralele termice ne permit sa stam la 30 de grade in casa atunci cand afara e viscol si implicit sa diminuam puterea organismului nostru de adaptare la mediu.
Citeste si:  Nou in farmacii - Doppelherz* Aktiv Urocalm
Cum se manifeste meteo-sensibilitatea? Sunt meteo-sensibili in primul rand cei care sufera de diverse afectiuni, si intr-o masura mai mica persoanele sanatoase. Din punct de vedere al varstei, cei mai afectati sunt varstnicii si uneori copiii si e bine de stiut ca in general femeile sunt mai sensibile la capriciile vremii decat barbatii. De exemplu, daca suntem sensibili la vant puternic si uscat, cum este de multe ori vantul de primavara, ne resimtim pentru ca vantul aduce praf si alergeni. Vor suferi de meteo-sensibilitate in acest caz in primul rand persoanele care sufera de astm sau au alergii.
Citeste si:  Cu ce il imbraci pe cel mic
Vara, caldura excesiva ii afecteaza in primul rand pe supraponderali si pe cei ce sufera de afectiuni cardiace sau hipertiroidism, intrucat caldura suprasolicita organismul. In acest caz, meteo-sensibilitatea se manifesta prin hipertensiunea arteriala, deshidratarea de la formele cele mai simple la formele cele mai grave, migrenele puternice sau starea generala de rau. Toamna e sezonul furtunii, caracterizat in primul rand prin presiunea atmosferica oscilanta. Avand in vedere ca prin tensiunea atmosferica se masoara greutatea cu care aerul apasa asupra noastra, este absolut normal sa fim afectati de furtuni, persoanele care se vor resimti primele fiind cei afectati de reumatism sau cu insuficiente cardiace, dar pana si persoanele care in mod normal sunt sanatoase pot cadea in astenia de toamna, manifestand migrene, oboseala, insomnie, depresie.
Citeste si:  Il invatam sau invata singur sa vorbeasca ?
Pe timpul iernii, zapada si gerul ingreuneaza cu mult activitatea inimii dar si activitatea aparatului respirator, astfel ca se vor resimti in primul rand cardiacii si apoi persoanele ce sufera de reumatism. Cum combatem meteo-sensibilitatea? In primul rand trebuie sa tratam diversele afectiuni care ne incearca pentru ca asa cum spuneam, organismul va suferi acolo unde il doare. Pentru a fi sanatosi este indicat sa ducem un stil de viata echilibrat atat din punct de vedere al dietei cat si al miscarii pe care o facem zilnic. Trebuie de asemenea sa reducem timpul pe care il petrecem in casa, in fata televizorului sau a calculatorului si sa ne intoarcem in natura, pentru a obisnui organismul cu schimbarile climaterice.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.