Terapia cu celule stem ar putea vindeca durerile lombare cronice

Durerile lombare cronice afecteaza un numar considerabil de persoane, putand fi provocate de degenerarea discurilor intervertebrale. Terapia cu celule stem ar putea constitui curand o alternativa la procedurile chirurgicale actuale, potrivit unei lucrari realizate de oamenii de stiinta de la Universitatea din Goteborg (Suedia).

Discurile intervertebrale sunt discuri fibrocartilaginoase intercalate intre suprafetele articulare a doua vertebre. Atunci cand acestea se degenereaza, mobilitatea este redusa si apare durerea. „Este cunoscut faptul ca, in general, cartilagiul are o capacitate de refacere redusa, iar informatiile despre divizarea celulelor discurilor intervertebrale sunt limitate”, a explicat cercetatoarea Helena Barreto-Henriksson.

Citeste si:  Exercitii de slabit: Sari coarda!

In cadrul studiului, echipa condusa de Barreto-Henriksson a identificat anumite regiuni, pozitionate la periferia discurilor, in care celulele au proprietati similare celor ale celulelor stem. Acestea contribuie, in opinia oamenilor de stiinta, la dezvoltarea de noi celule, conferind discurilor o oarecare capacitate de auto-vindecare.

Descoperirea i-a determinat pe cercetatori sa ia in calcul posibilitatea transplantarii de celule stem in discul afectat. „Imaginile suprinse prin RMN au aratat ca celulele stem trasplantate au supravietuit si ca s-au transformat in celule cu functii similare celulelor discului”, a adaugat Helena Barreto-Henriksson.

Citeste si:  Celulele stem pot vindeca diabetul, maladiile genetice, tumorile si bolile inimii

Rezultatele vor da startul unor noi cercetari in domeniu, in incercarea de a gasi tratamente biologice eficiente pentru durerile lombare cronice. O posibila strategie este stimularea celulelor stem existente deja in preajma discului afectat, in timp ce o alta ia in calcul transplantul de celule stem extrase din maduva osoasa a pacientului. „Avantajul unui asemenea tratament, fata de metodele chirurgicale actuale, este acela ca procedura este mult mai simpla si mai sigura pentru pacient”, a subliniat cercetatoarea.

Citeste si:  Trateaza depresia cu ajutorul exercitiilor fizice regulate!

Sursa: Universitatea din Goteborg (Suedia)


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.