Terapia cu testosteron protejeaza memoria femeilor aflate la menopauza

Potrivit unui studiu recent, femeile aflate la menopauza prezinta o imbunatatire semnificativa a memoriei dupa sase luni de tratament zilnic cu testosteron, administrat sub forma de spray. Acest lucru este imbucurator de vreme ce femeile prezinta un risc mai ridicat de dementa, comparativ cu barbatii de aceeasi varsta.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au comparat un grup de control, alcatuit din 30 de femei care nu au primit nici un tratament, cu noua femei sanatoase clinic, aflate la menopauza, care au primit tratamentul cu testosteron, sub forma unui spray aplicat pe piele.

Citeste si:  Rolul macromineralelor din organism

Potrivit cercetatorilor, doza zilnica de spray a crescut nivelul testosteronului din sange pana la valoarea intalnita la femeile de varsta reproductiva. Capacitatea cognitiva a participantelor – memoria verbala si cea vizuala – a fost evaluata, la inceputul si sfarsitul studiului prin teste standardizate.

La primele teste, intre cele doua grupuri nu s-au inregistrat diferente semnificative, insa dupa 26 de saptamani, grupul care a primit tratamentul cu testosteron prezenta imbunatatiri majore in termeni de memorie verbala si vizuala, demonstrand astfel rolul protector al testosteronului impotriva dementelor.

Citeste si:  Anorexia si bulimia (partea I)

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.