fbpx

Triplu test si amniocenteza

Please select a featured image for your post

Daca pe vremea bunicii sarcinile nu erau monitorizate aproape deloc si in cel mai bun caz mamicile se rugau si sperau ca vor da nastere unor copii sanatosi, iar pe vremea mamei abia ce aparuse ecograful si unele dintre norocoase au aflat chiar si sexul bebelusului lor, noi suntem atat de norocoase incat sa traim vremuri in care medicina este atat de avansata si monitorizarea sarcinii se face atat de atent incat nu doar ca putem afla foarte multe despre bebelusul pe care il tinem in burtica ci medicii il pot chiar trata intrauterin. Daca stiinta si vremurile moderne ne pun la dispozitie teste si investigatii paraclinice pentru monitorizarea sarcinii, de ce sa nu profitam de ele? Triplu test este cel mai important test neinvaziv pe care gravida il poate face pentru a fi detectate eventualele anomalii ale fatului, datorita defectelor de tub neural, cum ar fi sindromul Down – trisomia 21 sau sindromul Edwards – trisomia 18. Aceste malformatii nu se pot trata si dimpotriva, trisomia 18 poate produce moartea bebelusului la scurt timp dupa nastere.
De aceea este indicat ca triplu test sa fie efectuat in mod OBLIGATORIU gravidelor cu varsta peste 35 de ani, intrucat riscul de a da nastere unui copil cu malformatii creste dupa aceasta varsta dar si acelor gravide care au in familie cazuri de trisomia 21 sau 18. Cu atat mai mult de va efectua triplu test daca unul dintre copiii nascuti anterior acestei sarcini au dezvoltat astfel de probleme. Rezultatul testului este insa unul probabil, el aproximeaza incidenta exponentiala si nu da verdicte, nu face diagnosticari.
Citeste si:  Pilula anticonceptionala (partea I)
Prin Triplu test se masoara trei markeri din serul matern – alfa-fetoproteina, estriolul neconjugat si gonadotrofina cronica, ale caror valori vor indica probabilitatea ca bebelusul sa dezvolte anomalii. Daca la varsta de 35 de ani rezultatul testului este de 1/385, adica gravida are riscul ca una din 385 de nasteri sa fie purtatoare de malformatii congenitale, cifra scade la 1/11 in cazul unei gravide de 49 de ani.
Citeste si:  Se organizeaza primul Congres International al Organizatiilor de Medicina Integrativa
In ce consta triplu test? Pentru efectuarea testului este nevoie de o cantitate infima de sange ce se recolteaza gravidei, nu mai mult decat la o recoltare pentru analize obisnuite. Este indicat ca triplu test sa fie corelat cu o ecografie care sa stabileasca varsta gestationala exacta a bebelusului, intrucat datele obtinute din urma masurarii celor trei markeri sunt corelate cu varsta fatului (masurata prin biometrie fetala) si varsta mamei pentru a da rezultatul testului.
Citeste si:  Copiii care urmeaza radioterapii sunt predispusi la atac cerebral
Triplu test se efectueaza intre saptamanile 15-18 de sarcina. Repet, rezultatul testului este orientativ, astfel ca majoritatea gravidelor care optin rezultate pozitive sau ingrijoratoare la triplu test, nasc copii perfect sanatosi. De aceea, cazurile suspecte trebuie sa efectueze o analiza suplimentara – amniocenteza. Amniocenteza inseamna recoltarea de lichid amniotic prin punctie transabdominala, lichid care este ulterior analizat AND pentru a determina eventualele mutatii de care sufera fatul. Amniocenteza este ghidata ecografic, pentru ca fatul sa nu fie afectat de acul care intra in burtica mamei. Testul se efectueaza in saptamanile 15-17 de sarcina. Desi amniocenteza este un test invaziv si multe mamici se tem sa il faca, iminenta de avort este de doar 0,5%, iar reusita amniocentezei este de 99%.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.