fbpx

Un spray ii poate face pe barbati mai deschisi spre manifestarea emotiilor

Oamenii de stiinta au realizat un spray care ii face pe barbati mai sensibili si mai deschisi spre manifestarea emotiilor, raspunzand astfel unei vechi dorinte a sexului frumos. Spray-ul contine un asa-numit „hormon al dragostei” si aparent ii face pe barbati sa-si recunoasca si sa-si comunice mai bine emotiile.

La experiment au participat 48 de barbati adulti, sanatosi clinic. Dintre acestia jumatate au primit spray-ul nazal continand oxitocina, iar cealalta jumatate un placebo. Apoi, oamenii de stiinta le-au aratat participantilor o serie de fotografii care infatisau situatii cu o puternica incarcatura emotionala, precum un copil plangand, o fetita imbratisandu-si animalul de casa si un barbat jelind pierderea unei persoane dragi. Subiectii au fost invitati sa-si exprime sentimentele pe care le provocau situatiile prezentate.

Citeste si:  Copiii inteligenti au tendinta de a deveni vegetarieni la maturitate

„Un nivel semnificativ mai mare de empatie a fost inregistrat la barbatii care au fost tratati cu oxitocina decat la cei care au primit un placebo”, afirma dr. Reni Hurlemann, medic al Clinicii de Psihiatrie a Universitatii din Bonn, „chiar daca acestia din urma au fost perfect capabili sa ofere explicatii rationale pentru expresiile faciale ale personajelor din imagini”. Efectul oxitocinei a fost acela ca a permis barbatilor din grupul experimental sa-si recunoasca si sa-si comunice mai bine emotiile provocate de vederea semenilor lor in diferite situatii.

Intr-un al doilea experiment, participantii au folosit un computer pentru a rezolva un simplu test de observatie. Raspunsurile corecte generau aparitia pe ecran a unei fete aprobatoare, in timp ce raspunsurile gresite erau „sanctionate” printr-o fata dezaprobatoare. Grupul de control a primit acelasi set de intrebari si raspunsuri, insa feedback-ul era oferit prin culori: verde pentru raspunsurile corecte si rosu pentru cele gresite. „In general, procesul de invatare a fost mai eficient atunci cand validarea sau invalidarea raspunsurilor era realizata prin utilizarea unui chip uman”, explica dr. Keith Kendrick, de la Institutul Cambridge Babraham, Anglia, adaugand ca, din nou, barbatii care au folosit spray-ul nazal cu oxitocina erau mai degraba impresionati de expresiile faciale decat cei din grupul de control.

In cele doua studii, asa-numitul nucleu amigdaloid pare sa joace un rol important. Aceasta structura cerebrala este implicata in evaluarea emotionala a situatiilor cu care ne intalnim zi de zi. Unii oameni sufera de o boala ereditara extrem de rara care afecteaza progresiv amigdala. „Ne-a ajutat foarte mult sa putem include in grupul experimental doua femei care sufera de acest defect al amigdalei”, completeaza Hurlemann. „Ambele femei au reactionat semnificativ mai slab la fetele aprobatoare si dezaprobatoare din testul de observatia decat restul femeilor din grupul de control. Mai mult decat atat, empatia emotionala a fost si ea afectata”, spune cercetatorul, explicand ca nucleul amigdaloid poate fi co-responsabil de efectul oxitocinei.

Citeste si:  Astazi se deschid portile Congresului ARCE

Unul dintre efectele oxitocinei, cunoscuta drept „hormonul dragostei”, este acela ca declanseaza travaliul la femeile insarcinate si contribuie la crearea legaturii emotionale intre mama si nou-nascut. Oxitocina este, de asemenea, produsa masiv de organism in timpul unui orgasm si este asociata sentimentelor de dragoste si incredere.

Sursa: ANI

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.