fbpx

„Femeile ar trebui pregatite inca de cand sunt insarcinate pentru alaptare…”

Cat de importanta este alaptarea, pentru mama si copil? Cum pot fi lunile de sarcina mai usoare? Sarcina inseamna repaos total? De unde se informeaza femeile cu privire la modificarile prin care trece corpul lor, cum va fi nasterea, cum sa ingrijeasca nou-nascutul ori cum sa alapteze corect? Am avut placerea sa discutam cu Sorana Muresan, Presedintele Asociatiei ProMama despre toate cele de mai sus si despre serviciile pe care asociatia le pune la dispozitia viitoarelor si proaspetelor mamici.

MpT.ro: Asociatia ProMama ofera viitoarelor mamici o serie de cursuri de la Lamaze la prim-ajutor pentru bebelusi. Care sunt cele mai accesate programe din oferta Asociatiei?

S.M.: Intr-adevar, la ProMama viitoarele si proaspetele mamici se pot bucura de o serie de cursuri creeate special pentru ele, menite sa le pregateasca pentru a face fata cat mai natural si firesc intalnirii cu bebelusul pe care il asteapta. Cursurile la care pot apela gravidele si mamicile la ProMama sunt: Alaptare, Lamaze, Prim-Ajutor, Puericultura, Diversificare, ateliere psihologice.

Ceea ce ne dorim noi foarte mult, acesta fiind unul din principalele scopuri pentru care am infiintat Asociatia ProMama, este sa educam mamicile sa realizeze importanta pe care o are alaptarea asupra lor si, mai ales, asupra pruncilor. Din acest motiv, am creat un curs foarte complet de alaptare, conceput astfel incat sa ofere gravidelor notiunile teoretice si practice de care au nevoie pentru a se putea bucura de o alaptare de succes. Intotdeauna le atrag atentia gravidelor asupra urmatorului aspect: cursul este conceput de un IBCLC -Consultant in Lactatie Acreditat International – (Dr. Marta Muresan, medic primar pediatru, doctor in medicina). De ce este important acest aspect? Deoarece certifica faptul ca toate informatiile primite la curs sunt corecte, un IBCLC dispunand de cunostintele si abilitatile necesare asigurarii unei asistente de calitate in alimentatia naturala. Mamele primesc sfaturi in privinta alaptarii din tot felul de surse (internet, carti, reviste si brosuri, familie si prieteni, asistente, medici sau centre care nu sunt sau nu dispun de consilieri certificati international…) si exista o foarte mare probabilitate ca aceste informatii sa fie gresite si sa conduca la esecul alaptarii.

Din fericire, ne laudam ca, in proportie de aproape 100% din cazuri, mamele care au facut Cursul de Alaptare in cadrul Asociatiei ProMama isi alapteaza copiii cu succes si pe termen indelungat.

Un alt curs care se bucura de un real succes este Lamaze. In ultima vreme se vorbeste tot mai mult in Romania despre cursurile Lamaze si beneficiile pe care le aduc acestea. Lamaze a devenit o adevarata moda. Putini stiu, insa, ca Lamaze inseamna mai mult decat miscare, pozitionare si respiratie dupa tipar. Lamaze invata gravida sa capete incredere in propriul corp. Lamaze demonstreaza ca femeia este puternica si o invata sa treaca peste momente grele, dar atat de importante si frumoase in viata unei femei. Si, daca stai sa te gandesti, ce poate fi mai minunat in viata decat sa aduci un copil pe lume?! Iar daca o faci firesc si natural, cu atat mai mare va fi satisfactia. Multe dintre gravidele care au participat la cursurile Lamaze de la ProMama au fost laudate de medici de felul in care au reusit sa faca fata travaliului.

Citeste si:  Metode contraceptive pentru barbati. Iubitul tau le-ar folosi?

Un alt curs oferit de ProMama si care este des frecventat este cel de Puericultura, unde cuplurile primesc informatii despre bebelus: cum arata nou-nascutul, care este comportamentul lui, care sunt fenomenele fiziologice prin care trece in primele zile, cum trebuie el ingrijit.

MpT.ro: Care sunt particularitatile si principalele avantaje ale gimnasticii pentru gravide?

S.M.: In momentul in care raman insarcinate, multe gravide cred ca efortul fizic este interzis. Acesta este o falsa impresie. Este adevarat ca efortul trebuie limitat, dar in nici un caz nu trebuie intrerupt cu desavarsire. Miscarea in timpul sarcinii este chiar recomandata, dar cu conditia ca gravida sa respecte un program special conceput pentru perioada de sarcina care sa se desfasoare sub supravegherea unui kinetoterapeut. Practicata regulat, Gimnastica Gravidei are o serie de avantaje:

Le ajuta pe viitoarele mamici sa faca fata efortului fizic, ceea ce este atat de important in momentul nasterii, dar si pe urma, pentru a face fata solicitarilor noului nascut.
Ajuta la cresterea mobilitatii articulare si tonifierea acelor grupe musculare care sunt solicitate in timpul travaliului si dupa nastere. O gravida care a facut gimnastica in timpul sarcinii va avea un travaliu mai scurt, va percepe mai slab durerea, va avea o expulzie mult mai usoara si se va reface mult mai rapid dupa nastere.
De asemenea, practicand gimnastica, femeia insarcinata va invata sa-si controleze respiratia, ceea ce o ajuta la oxigenarea optima a propriului organism, dar si la asigurarea oxigenului necesar micutului.
Gimnastica gravidei are, bineinteles si alte avantaje, cum ar fi faptul ca ajuta la corectarea pozitiei coloanei vertebrale solicitata de sarcina, previne edemele si varicele, problemele cardio-vasculare si respiratorii, constipatia, ajuta la evitarea rupturilor perineale si a hemoroizilor prin exercitiile de dezvoltare a elasticitatii perineului (exercitii Kegel), impiedica cresterea excesiva in greutate.

MpT.ro: Este gimnastica recomandata oricarei gravide?

S.M.: Gimnastica Gravidei este contraindicata in primul trimestru de sarcina sau daca graviduta are anumite probleme (hipertensiune, diabet, boli cardiace, contractii dureroase, sangerari vaginale, varice, placenta praevia) si de aceea este recomandata doar cu acordul prealabil al medicului de familie sau al obstetricianului.

MpT.ro: Cum usureaza masajul lunile de sarcina si care este rolul acestuia in perioada de dupa nastere?

S.M.: Masajul prenatal are, in principiu, aceleasi scopuri ca cel de relaxare (reducerea tensiunii musculare, imbunatatirea circulatiei si a mobilitatii si, nu in ultimul rand, relaxarea), dar totusi este oarecum diferit de acesta deoarece este realizat de catre terapeut astfel incat sa raspunda nevoilor femeii insarcinate si schimbarilor ce se produc in organismul acesteia. In plus, masajul gravidei ofera si altfel de beneficii:

Citeste si:  Curand, un test genetic ce prezice rata diminuarii ovulatiei la femeie

previne si combate durerile de picioare, spate, gat, umeri si din zona pelvina datorita schimbarii centrului de greutate al corpului, relaxarii ligamentelor si kilogramelor in plus din timpul sarcinii;
prin tehnicile de drenaj limfatic folosite de terapeut, se imbunatateste circulatia limfatica din cauza careia se umfla mainile si picioarele;
sa nu uitam de vergeturi si celulita, care le preocupa pe majoritatea gravidelor. Masajul prenatal are un rol esential si in prevenirea acestor probleme deoarece se mentine elasticitatea pielii si se reduce stratul adipos;
alaturi de mamica, va beneficia de masaj si bebelusul din pantece pentru ca, prin tehnicile de masaj prenatal, este stimulata circulatia sangvina a gravidei, deci va ajunge mai mult oxigen la fat, ajutand la o mai buna dezvoltare a lui.

Este foarte important ca terapeutul sa aiba o pregatire speciala in tehnica masajului prenatal. El trebuie sa posede cunostinte despre anatomie si in special anatomia femeii gravide.

Masajul postnatal poate fi inceput la cateva zile dupa nastere si ajuta la: scaderea rapida in centimetri (prin eliminarea rapida a surplusului de grasimi), intarirea musculaturii abdomenului si spatelui, reducerea durerilor de spate, reducerea oboselii si a stresului.

MpT.ro: Oferiti, de asemenea, consiliere in alaptare. Care sunt principalele dificultati cu care se confrunta proaspetele mamici atunci cand vine vorba de alaptare?

S.M.: Cu tristete o spun ca principalul inamic al mamei si al copilului in ceea ce priveste alaptarea este personalul medical, care, intr-o proportie mult prea mare, nu incurajeaza alaptarea si recomanda mamelor cu o foarte mare usurinta laptele praf. Acesta ar trebui indicat doar in caz de maxima necesitate, atunci cand, pe motive de boala, nou-nascutul este saparat de mama sau mama nu are voie sa alapteze.

Primind lapte praf, nu numai ca sanatatea bebelusului este periclitata, dar acesta se obisnuieste cu tetina de la biberon si va refuza sanul mamei. Aceasta este una dintre cauzele pentru care mamicile apeleaza la un consultant in alaptare. Alte motive ar fi: probleme ale sanilor (angorjare, ragade, mastita), probleme legate de cresterea necorespunzatoare in greutate a bebelusului sau de cantitatea insuficienta de lapte pe care o produc. Toate aceste probleme ar putea fi prevenite daca mamele ar fi corect educate inca din perioada in care sunt insarcinate.

MpT.ro: Din experienta dvs., mamicile romance raman fidele alaptarii naturale?

S.M.: Daca te plimbi prin parc, destul de rar ai ocazia sa observi o mama care isi alapteaza copilul… majoritatea sunt cu biberonul infipt in gura copilului. Motivele sunt diferite, dar cert este faptul ca nu exista o educatie in Romania care sa promoveze si sa sustina alaptarea. Femeile ar trebui pregatite inca de cand sunt insarcinate pentru alaptare, iar dupa nastere intreg personalul medical cu care intra in contact lauza si copilul ar trebuie sa sustina hranirea nou-nascutului la sanul mamei.

Ma bucura, insa, faptul ca din ce in ce mai multe mamici ne solicita ajutorul in ceea ce priveste alaptarea si multe dintre ele sunt atat de hotarate sa-si alapteze bebelusul, incat fac eforturi extraordinare pentru aceasta. Am avut chiar si o mamica pe care am ajutat-o sa se relacteze dupa sase saptamani de pauza si, cu multa vointa si daruire, a reusit. Acum isi hraneste copilul la san. A fost greu la inceput, stiu pentru ca am trecut si eu printr-un proces de relactare, dar merita! Nu se compara copilul alaptat cu cel hranit cu formula. Dar depinde foarte mult de ce isi doreste fiecare mama pentru copilul sau; noi le ajutam cat putem, mai departe este decizia lor.

Citeste si:  Operatia de bypass gastric ajuta si la combaterea deficientei de testosteron

MpT.ro: Recent ati lansat un curs de educatie in lactatie si alaptare in urma caruia cei interesati pot deveni consultanti in lactatie. Cum vedeti rolul consultantului in lactatie in Romania? Vor apela mamicile la un consultant in lactatie sau continua sa se bazeze cu precadere mai degraba pe sfatul rudelor si prietenelor?

S.M.: Intr-adevar, pentru prima data in Romania, la initiativa Dr. Muresan, care este si coordonatorul IBLCE (Comitetul International al Examinatorilor Consultantilor de Lactatie) pentru Romania, am reusit sa organizam Cursul de Educatie in Lactatie si Alaptare, curs nesesar pentru pregatirea examenului in vederea obtinerii competentei de IBCLC. In curand vor exista in Romania mai multi consilieri in alaptare acreditati (in prezent sunt doar doua persoane), deci mamicile vor avea la cine sa apeleze cu incredere pentru informare si ajutor.

Speram ca acesti specialisti sa darame cat mai multe dintre miturile false in care cred multe mamici, mituri create de-a lungul vremii si transmise din gura in gura. Mama trebuie sa stie ca 98% dintre femei pot alapta, ca fiecare mama are laptele potrivit pentru bebelusul sau si ca laptele de mama este un izvor de sanatate pentru intreaga viata a copilului.

Eu sper si cred ca incet, incet, prin educatia mamelor, prin promovare si sustinerea alaptarii, tot mai multi bebelusi vor fi hraniti in viitor de la sanul mamei.

MpT.ro: In final, ce sfat oferiti viitoarelor mamici si, de ce nu, viitorilor tatici, pentru a-si usura perioada sarcinii si a crea un mediu optim venirii pe lume a bebelusului?

S.M.: Sfatul pe care doresc sa il transmit gravidelor este sa incerce sa se bucure cat mai mult de aceasta perioada minunata de asteptare a noului nascut si sa fie cat mai pregatite inca din timpul sarcinii, astfel incat marea intalnire cu cel pe care il asteapta atat de mult sa fie cu adevarat deplina. Sa se bucure de miracolul alaptarii, de acele momente unice pe care le traiesc alaturi de bebelusul lor si cu a caror amintire vor ramane intreaga viata.

Taticilor as vrea sa le transmit sa isi intre in noul rol inca din primele zile de viata ale copilului. Astfel se va forma o familie mai unita, mai puternica, mai consolidata, se va crea o legatura indestructibila intre toti membrii familiei.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.