Cand copilul pleaca de acasa

Exista anumite momente in viata, cand copii pe care i-am crescut trebuie sa-si faca ei singuri un rost in viata, sa caute ceea ce le lipseste si sa invete sa se descurce pe cont propriu.
Pentru un parinte este destul de greu sa accepte acest lucru, insa trebuie sa fim constienti ca la un moment dat tot va pleca de acasa si va lua viata in propriile maini.
Este foarte important sa-l sprijinim in acele momente si sa-i fim alaturi, pentru a-i putea face mai usoara plecarea.
Acest moment poate veni odata cu admiterea la facultate, cu obtinerea unei burse de studii in strainatate sau cu obtinerea unui job, in afara granitelor tarii.
Dsigur, ca parinte este greu sa accepti faptul ca a crescut, ca a ajuns la varsta la care trebuie sa se descurce singur, sa ia decizii si sa hotarasca ce va face cu viata lui.
Rolul parintilor este de a-i asigura ca totul va fi bine si ca orice sansa care i se ofera, merita incercata, cu conditia sa nu-i faca rau sa-i afecteze pe cei din jur.
Nu este usor nici pentru copil sa plece de acasa, sa plece din locul care ii ofera singuranta, confort si incredere, insa daca parintii si prietenii ii sunt alaturi in aceste momente, ii va fi mult mai usor sa resuseasca in ceea ce si-a propus si sa-i faca pe toti sa fie mandri de el.
Si mie mi-a fost greu cand am plecat de acasa, si am venit la facultate, insa acest lucru m-a ajutat sa ma maturizez si sa am incredere in fortele proprii.
Faptul ca parintii mi-au fost alaturi si m-au sprijinit tot timpul: atat financiar, cat si moral, a contat foarte mult.
Invata sa fii un parinte modern si cu capul pe umeri. Este bine pentru copilul tau sa ia viata in piept si sa invete sa se descurce singur. Chiar daca nu va reusi, macar va stii ca a incercat, iar atunci cand iti va cere ajutorul o va face cu capul sus, fara sa se simta ca un trantor sau ca un om care nu este in stare sa faca nimic pentru el.
La inceput va fi greu, pentru ca un oras nou, oameni noi, locuri noi presupune multa rabdare si multa stapanire de sine. Insa gustul acesta al libertatii, al independentei il va face sa se simta puternic si va aprecia atat noua lui conditie, cat si ce a lasat in urma acasa, poate mai mult decat atunci cand le avea la degetul de la mana.

Citeste si:  Alimente-medicament: vinul rosu si ciocolata neagra "ucid" celulele canceroase

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.