Consumul de sunca poate creste riscul de cancer la vezica urinara

Studiul a fost realizat pe 136.000 de persoane, care au fost monitorizate timp de 22 de ani. În aceasta perioada 808 dintre voluntari au dezvoltat cancer la vezica urinara, informeaza BBC News Online, citat de Mediafax. Studiul a mai scos la iveala faptul ca persoanele care consuma în mod regulat carne de pui fara piele prezinta cu 52% mai multe riscuri de a dezvolta aceasta maladie, Substantele vinovate sunt nitrozaminele si aminele heterociclice prezente în carnea procesata. Nitrozaminele sunt prezente în cantitati extrem de ridicate în sunca, iar aminele heterociclice se dezvolta în momentul în care carnea este preparata la temperaturi înalte. Carnea de pui de pe care nu s-a înlaturat pielea contine o cantitate mai mica din aceste amine. Cercetatorii au mai descoperit ca persoanele care manânca frecvent sunca si alte tipuri de carne procesata au mai mari probabilitati de a fi fumatoare, de a consuma mai multe grasimi si de a lua mai putine vitamine. Autorii studiului au declarat, însa, ca sunt necesare mai multe analize pentru a stabili o legatura exacta între cancerul la vezica urinara si consumul de sunca. "Pentru moment sfatul nostru este sa adoptati o dieta echilibrata, cu grasimi, carne rosie si carne procesata în cantitati mici si bogata în legume fructe si fibre", se indica în acest studiu.
Studiul a fost realizat pe 136.000 de persoane, care au fost monitorizate timp de 22 de ani. În aceasta perioada 808 dintre voluntari au dezvoltat cancer la vezica urinara, informeaza BBC News Online, citat de Mediafax. Studiul a mai scos la iveala faptul ca persoanele care consuma în mod regulat carne de pui fara piele prezinta cu 52% mai multe riscuri de a dezvolta aceasta maladie, Substantele vinovate sunt nitrozaminele si aminele heterociclice prezente în carnea procesata. Nitrozaminele sunt prezente în cantitati extrem de ridicate în sunca, iar aminele heterociclice se dezvolta în momentul în care carnea este preparata la temperaturi înalte. Carnea de pui de pe care nu s-a înlaturat pielea contine o cantitate mai mica din aceste amine. Cercetatorii au mai descoperit ca persoanele care manânca frecvent sunca si alte tipuri de carne procesata au mai mari probabilitati de a fi fumatoare, de a consuma mai multe grasimi si de a lua mai putine vitamine. Autorii studiului au declarat, însa, ca sunt necesare mai multe analize pentru a stabili o legatura exacta între cancerul la vezica urinara si consumul de sunca. "Pentru moment sfatul nostru este sa adoptati o dieta echilibrata, cu grasimi, carne rosie si carne procesata în cantitati mici si bogata în legume fructe si fibre", se indica în acest studiu.

Citeste si:  Starile de mahmureala, mai puternice odata cu inaintarea in varsta

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.