fbpx

Copiii si violenta de la televizor

Copiii urmaresc in medie de la 3 la 4 ore la televizor in fiecare zi. Acesta poate fi o influenta puternica in dezvoltarea valorilor morale si in conturarea comportamentului. Din pacate, majoritatea programelor din ziua de azi sunt despre si cu violenta. Sute de studii despre efectele violentei de la televizor asupra copiilor si adolescentilor au descoperit ca acestia pot:
– sa devina imuni la groaza violentei
– sa accepte violenta ca pe un mod de rezolvare a problemelor
– sa imite violenta pe care acestia o vad la televizor
– sa se identifice cu anumite caractere, victime.
Urmaritul excesiv la programe cu violenta, pot duce la agresivitate.
Uneori, urmarind un singur program care contine violenta poate sa creasca agresivitatea copilului. Copiii care vad emisiuni in care violenta este foarte realista, repetata in mod frecvent si nepedepsita, este foarte probabil sa imite ceea ce vad. Copiii cu probleme emotionale, comportamentale, de invatare sau probleme de controlare ar putea fi influentat mai usor de violenta de la televizor. Impactul violentei de la televizor poate fi imediat observat in comportamentul copiilor sau poate aparea ani mai tarziu.
Violenta prezentata la televizor nu este singura cauza a agresivitatii sau a comportamentului agresiv, este clar ca este un factor extrem de decisiv. Parintii isi pot proteja copiii de violenta excesiva prezentata la televizor astfel:
– acordand mai multa atentie programelor pe care copiii lor le urmaresc si urmarindu-le impreuna cu ei
– stabilind limite asupra duratei de timp pe care copiii o petrec in fata televizorului
– spunandu-i ca desi actorul principal dintr-un film nu a fost ranit sau omorat, asemenea violenta in viata reala poate duce la durere sau chiar moarte.
– refuzand sa lasati copiii sa vada show-uri si emisiuni cunoscute ca fiind violente, si schimban canalul sau chiar inchiderea televizorului.
– dezaproband episoadele violente in fata copiilor, accentuand ideea ca astfel de comportament nu este cel mai bun mod de a rezolva problemele.
Parintii pot de asemenea sa foloseasca aceste masuri de precautie si in zonele precum rasism sau orientarile sexuale. Timpul pe care copiii il petrec in fata televizorului, ar trebui sa fie moderat pentru ca descreste timpul petrecut in alte activitati benefice precum cititul, jucatul cu prietenii, descoperirea hobby-urilor. Daca parintii intampina dificultati serioase in stabilirea limitelor, ar trebui sa apeleze la ajutorul unui psiholog pentru consultare si asistenta.

Citeste si:  Se lanseaza DELTA HOSPITAL, un spital ultramodern cu competenta prioritara in chirurgia minim-invaziva
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.