fbpx

Dependenta de ciocolata produce modificari in creier ca si dependenta de droguri

Modificarile produse în creierul persoanelor înnebunite dupa ciocolata sunt similare celor produse de droguri asupra persoanelor dependente de substante interzise, potrivit unui studiu realizat de cercetatori britanici.Anumite regiuni ale creierului se activeaza mai mult la persoanele mari amatoare de ciocolata, în momentul în care acestea consuma sau privesc desertul, decât la persoanele care nu au pofta de acest aliment dulce. Cercetatorii au mai descoperit ca imaginea ciocolatei contribuie semnificativ la activarea zonelor din creier asociate cu recompensa, acest lucru sugerând ca persoanele care tin dieta ar putea reduce consumul în cazul alimentelor preferate, daca ar evita imaginile acestora, scrie Mediafax. Profesorii Edmund Rolls si Ciara McCabe de la Universitatea Oxford au investigat prin intermediul rezonantei magnetice nucleare (RMN) creierul a opt persoane dependente de ciocolata si al altor opt persoane care nu erau pasionate de acest desert. Voluntarii au vizionat imagini apetisante cu ciocolata, iar apoi au primit o bautura pe baza de ciocolata pe care au consumat-o în timp ce specialistii le-au scanat creierul. La persoanele dependente de ciocolata, centrii din creier asociati cu placerea, obisnuinta si dependenta de droguri s-au activat mai mult ca la celelalte. Acesti centri se afla în cortexul medial orbitofrontal, cortexul cingular si striatumul ventral. Specialistii au descoperit în urma cu mai mult timp ca traumatismele în zona cortexului orbitofrontal sunt asociate cu dezvoltarea dependentei de pariuri, droguri si alcool. Scanarea prin RMN a demonstrat si ca, în cazul în care gustul este combinat cu imaginea, în creier se produce un raspuns mai puternic, decât în cazul în care cele doua simturi sunt utilizate separat. Componenta vizuala este foarte importanta si este complementara aromei. Rolls este de parere ca daca o persoana manânca un aliment preferat fara sa-l vada – de exemplu, în întuneric – sau fara sa-l poata mirosi, atunci aceasta ar putea reduce cantitatea consumata din acel aliment. Studiul a fost publicat în European Journal of Neuroscience.
Modificarile produse în creierul persoanelor înnebunite dupa ciocolata sunt similare celor produse de droguri asupra persoanelor dependente de substante interzise, potrivit unui studiu realizat de cercetatori britanici.Anumite regiuni ale creierului se activeaza mai mult la persoanele mari amatoare de ciocolata, în momentul în care acestea consuma sau privesc desertul, decât la persoanele care nu au pofta de acest aliment dulce. Cercetatorii au mai descoperit ca imaginea ciocolatei contribuie semnificativ la activarea zonelor din creier asociate cu recompensa, acest lucru sugerând ca persoanele care tin dieta ar putea reduce consumul în cazul alimentelor preferate, daca ar evita imaginile acestora, scrie Mediafax. Profesorii Edmund Rolls si Ciara McCabe de la Universitatea Oxford au investigat prin intermediul rezonantei magnetice nucleare (RMN) creierul a opt persoane dependente de ciocolata si al altor opt persoane care nu erau pasionate de acest desert. Voluntarii au vizionat imagini apetisante cu ciocolata, iar apoi au primit o bautura pe baza de ciocolata pe care au consumat-o în timp ce specialistii le-au scanat creierul. La persoanele dependente de ciocolata, centrii din creier asociati cu placerea, obisnuinta si dependenta de droguri s-au activat mai mult ca la celelalte. Acesti centri se afla în cortexul medial orbitofrontal, cortexul cingular si striatumul ventral. Specialistii au descoperit în urma cu mai mult timp ca traumatismele în zona cortexului orbitofrontal sunt asociate cu dezvoltarea dependentei de pariuri, droguri si alcool. Scanarea prin RMN a demonstrat si ca, în cazul în care gustul este combinat cu imaginea, în creier se produce un raspuns mai puternic, decât în cazul în care cele doua simturi sunt utilizate separat. Componenta vizuala este foarte importanta si este complementara aromei. Rolls este de parere ca daca o persoana manânca un aliment preferat fara sa-l vada – de exemplu, în întuneric – sau fara sa-l poata mirosi, atunci aceasta ar putea reduce cantitatea consumata din acel aliment. Studiul a fost publicat în European Journal of Neuroscience.

Citeste si:  Luna a II-a din viata unui bebelus
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.