Invata-ti copilul sa se exprime

Copilul cu varsta pana in 14 ani poate avea probleme de exprimare si de comunicare daca nu este ajutat de parinti sau de o persoana specializata, care sa aiba rabdare si sa stie cum sa-l faca sa vorbeasca despre ceea ce simte.
De foarte multe ori insa, copilul poate simti o oarecare teama sau rusine in a vorbi cu parintii despre anumite subiecte sau lucruri care i se intampla in viata de zi cu zi.
Psihologii ne sfatuiesc ca este bine sa dedicam cateva minute pe zi copiilor nostri, pentru a le putea castiga increderea si pentru a-i face sa simta cat de importanti sunt pentru noi.
Stiu ca este dificil in aceste vremuri pline de stres sa fii mereu disponibil pentru nevoile copilului tau, insa gandeste-te ca el are nevoie de sfaturile si de indrumarile tale, mai ales cand are o decizie importanta de luat.
Oricat de multi prieteni ar avea, anumite probleme trebuie discutate si rezolvate in familie, alaturi de persoanele care il iubesc si care ii acorda sprijinul neconditionat.
Nu-ti certa copilul pentru ca a indraznit sa te intrebe ce parere ai sau daca iti cere un sfat, indiferent de situatia sau circumstantele in care se petrec aceste lucruri.
Atata timp cat noi, cei maturi nu suntem in stare sa ne punem in situatia lor, sau sa ne raportam la lucrurile cu care ei se confrunta, nu vom putea sa-i intelegem niciodata sau sa-i ajutam sa gaseasca solutii la problemele care ii macina.
In astfel de momente trebuie sa le demonstram mai mult cat ii iubim si cata incredere avem in ei si in deciziile lor.
Pana la aceasta varsta, ei depind in mare parte de gusturile si de parerile noastre, pe toate planurile, asa ca este foarte important sa stabilesti o legatura buna, de prietenie cu copilul tau, pentru a-i putea “controla” actiunile si comportamentul pe viitor.
Cum il cresti si educi, asa il ai. Acorda-i atentia ta si trateaza-l ca pe un adult cand discuti cu el si lasa-l mai intai pe el sa-si expuna parerea lui, dupa care poti interveni cu sugestii sau cu incurajari pentru solutionarea problemelor.
Nu-i asa ca te simti mai bine cand copilul tau iti acorda si el la randul lui incredere si isi exprima dorintele inainte ca acestea sa se materializeze si sa comita vreo greseala?

Citeste si:  Ce ii atrage pe barbati la o femeie?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.