fbpx

Invata-ti copilul sa te asculte activ

A asculta activ este una dintre problemele cu care se confrunta atat parintii, cat si odraslele atunci cand au de lamurit sau de luat o decizie impreuna. De cele mai multe ori nici una din parti nu poate asculta in mod activ ce are de spus celalalt.
Ce inseamna a asculta activ? Inseamna a asculta cu atentie ce are de spus celalalt, pana la final, fara intreruperi si intrebari puse in timp ce vorbeste sau incearca sa explice un lucru esential. A asculta activ presupune sa stai fata in fata cu copilul tau si sa mentii contactul vizual, daca vrei ca el sa fie atent la ce spui si sa-ti dea si el un raspuns. Invata-ti copilul sa astepte pana ce tu termini de spus, pentru a-si putea exprima opinia.
Invata-l, chiar si atunci cand il certi ca a facut un lucru rau, sa astepte pana termini ce ai de spus, ca sa se apere. Roaga-l sa se implice in discutie, sa puna intrebari pentru clarificare si confirmare ( repet, dupa ce tu ai terminat de vorbit. )
Pe langa aceste lucruri pe care copilul trebuie sa le respecte, si tu trebuie sa fii atenta la felul in care te exprimi si ce exprimi daca vrei sa te faci inteleasa.
Daca tu esti plictisita si te porti ca atare,copilul tau va deveni si mai plictisit si nu te va mai asculta deloc. Sta numai in puterea ta sa creezi entuziasm sau monotonie in relatia cu copilul tau.
Trebuie sa stii sa asculti si tu nevoile si ce are copilul tau de spus, daca vrei ca el sa-ti urmeze exemplul.
Iata ce fel de expresii trebuie sa folosesti pentru a-ti ajuta copilul sa asculte activ:
“Esti important pentru mine, de aceea am nevoie de parerea ta!”
“Sunt interesata de ceea ce simti, ceea ce crezi, vis a vis de…”
“Iti respect gandurile, chiar daca nu sunt mereu de acord cu ele.”
“Vreau sa te inteleg si sa te ajut.”
“Cand vorbesti nu afli nimic nou, cand asculti poti sa afli ceva nou si fascinant.”
Este foarte important sa faci acest lucru, de la o varsta mai frageda, pentru ca asa se va invata si asa se va comporta toata viata. Ascultarea activa ii va fi de folos atat la scoala, la locul de munca, cat si in relatiile interpesonale, asa ca nu sari peste acest pas atat de important in educatia lui.

Citeste si:  Indigestia – ce este si cum putem sa o prevenim
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.