L-am prins cu minciunica

Fatuca nevinovata de ingeras si ochii mari pe care micutul tau le face cand este intrebat daca a gresit cu ceva sunt primele semne care iti dau clar de inteles ca…te minte!
Cei mici au obiceiul de a poza in mici victime atunci cand se stiu vinovati de ceva si nu ar recunoaste nici in ruptul capului ca au gresit cu ceva.
Care crezi ca sunt motivele pentru care cei mici mint?
In primul rand, teama. Frica de a recunoaste ca a facut ceva gresit si ca il vei putea pedepsi pentru greseala il face sa minta. Nu o face cu rea intentie sau cu rautate, ci pur si simplu pentru ca ii este teama de consecinte.
Un alt motiv pentru care cei mici mint, este acela de protectie. Poate in felul acesta vor sa protejeze pe altcineva si sa ii tina partea pana la final.
Mint pentru ca le este teama ca parintii se vor supara pe ei si nu ii vor mai iubi la fel ca inainte sau ca nu vor mai fi in centrul atentiei.
Motive sunt o multime, tot ce trebuie sa faci pentru a evita ca micutul tau se se transforme intr-un mincinos este sa incerci sa-i explici ca nu este frumos sa minta.
Este normal sa te superi in prima faza, cand vei observa ca te minte, insa trateaza problema cu calm si buna vointa pentru a obtine rezultate favorabile.
Cand face o prostie si te minte, explica-i ca esti suparata ca a facut trasnaia, dar ca esti si mai suparata pentru ca te-a mintit. In felul acesta il vei face sa inteleaga ca este mai bine sa spuna adevarul si sa nu se mai ascunda de tine pe viitor.
Parintii sunt cel mai bun exemplu pentru copii, asa ca ar fi bine sa nu spui minciuni de fata cu el sau sa te faci ca nu stii despre ce este vorba cand esti intrebata ceva despre care nu vrei sa dai foarte multe detalii.
Cum iti dai seama ca micutul tau minte? Cam orice parinte care isi cunoaste copilul poate recunoaste semnele: se inroseste la fata, se balbaie, isi freaca mainile, vorbeste mult si repede si repeta ceea ce ii spui tu.
Va recunoasteti vreuna din voi micutul din descrierile acestea?

Citeste si:  Cum sa il disciplinezi in functie de varsta

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.