fbpx

O boala tacuta si periculoasa, osteoporoza

Osteoporoza este o afectiune care diminueaza densitatea osoasa. Oasele devin poroase, ca un burete, si extrem de fragile. In general, apare dupa varsta de 50 de ani, in special la femei, dar vestea buna este ca poate fi preintampinata.
Semnele osteoporozei sunt fractura de stres, din lovituri banale, scaderea in inaltime si curbarea coloanei. Cel mai vizibil semn este cocoasa de bizon de la nivelul zonei cervicale, care se intalneste des in randul femeilor trecute de varsta a treia. In mod normal, osul este formst din proteine, colagen si calciu. Toate aceste elemente ii dau consistenta si duritate. De cele mai multe ori, lipsa calciului amplifica riscul aparitiei de osteoporoza.
Exista si alti factori care crescul riscul aparitiei osteoporozei, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul sau imobilizarea la pat pe termen lung dupa un accident. Artrita reumatoida, bolile hepatice, lipsa vitaminei D din organism, precum si administratea anumitor medicamente pe termen lung ( heparina, fenobarbital) sunt de asemenea factori de risc in aparitia osteoporozei.
Fracturile osteoporotice sunt extrem de dureroase, scad calitatea vietii si duc chiar la invaliditate. Coloana vertebrala, soldurile, coastele si incheieturile sunt cele mai vulnerabile atunci cand sistemul osos este afectat de osteoporoza.
Diagnosticarea osteoporozei se face prin DEXA ( o tehnica radiologica de masurare a densitatii osoase). Testul dureaza putin, nu e dureros, radiatia este mica.
Scopul tratarii osteoporozei este de a preveni fracturile prin reducerea pierderii osoase sau prin cresterea densitatii osoase. Prevenirea este la fel de importanta ca si tratamentul in sine.
Pentru a prevenii osteoporoza si neplacerile provocate de aceasta tine cont de urmatoarele indicatii medicale:
1.Ia suplimente de calciu.
2.Consuma multe lactate( doua produse pe zi)
3.Renunta la fumat si practica regulat exercitii fizice.
4.Adreseaza-te medicului si fa-ti o testare gratuita pentru a prevenii riscul aparitiei osteoporozei.

Citeste si:  Cum scapam de insomnie ?
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.