fbpx

Prima lui vara

Sa il tii la soare sau nu? Sa il duci in brate sau in carucior? Si cum sa il imbraci? Sa il iei la plaja sau…Raspunsurile nu sunt intotdeauna atat de simple pe cat ai fi tentata sa crezi.
Biberonul nu se pregateste din timp
Vara, biberoanele cu lapte devii urgent „rezervoare” de culturi bacteriene. Ii vei prepara, deci, papa chiar inainte de a i-o da. Iar ce nu a mancat in urmatoarele 30 de minute se arunca. Mai vrea sa manance? Mai pregatesti o portie mica. La fel si cu sticla cu apa: nu o pastrezi, nici macar in frigider, mai mult de 24 de ore dupa ce a fost deschisa.
Umbrela nu il apara de ultraviolete
Desi sta, astfel, la umbra, nisipul reflecta, pe pielea lui, circa 20% din razele solare. Chiar si pe timp innorat. Pentru ca cea mai mare parte a razelor UV trece prin „bariera” de nori. Asadar: intre orele 11:00-17:00, bebe „merge la plaja” doar cu tricou, palariuta cu boruri largi, ochelari de soare si bine usc cu produse de protectie solara adecvate. Si, sa ne intelegem, sunt doar escapade ocazionale. Nici vorba sa il luati la plaja zi de zi.
Nu este prea mic pentru ochelari de soare
Ochii lui sunt mult mai permeabili la razele UV decat ochii unui adult: pana la varsta de 1 an, 905 din razele UVA si 50% din cele UVB ajung pana la retina. Deci ochelarii de soare nu sutn doar o jucarie sau un accesoriu haios. In principiu, ei trebuie sa aiba un indice de protectie de tip 3 sau 4 si forma de masca, pentru a acoperi ochii in totalitate, dar sfatul nostru este sa-i cumperi numai dupa ce te-ai consultat cu medicul oftalmolog.
Mai usor cu baia in mare sau piscina
In special, pana la 6 luni. Baia in mare, la fel ca si cea in apa dulce (Rau), sau in piscina sunt contraindicate: apa contine tot felul de germeni si ciuperci foarfte agresive pentru un copil cauia inca nu i s-au facut vaccinurile de imunizare. Cadita lui personala ramane, pentru un timp, singura „scalda” permisa, chiar si de 3-4 ori pe zi, cand este tare cald. Apa sa aiba 33-35 de grade Celsius. Iar cand iesiti din casa, il stergi frecvent cu o batista umeda pe toata suprafata corpului neacoperita de haine.
Nu il culca direct pe iarba sau nisip
La iarba verde sau la plaja aseaza-l intotdeauna pe un pled sau pe un prosop mare. Firele de iarba il pot pisca, iar nisipul este arareori curat si provoaca, si el, iritatii.
Poate merge si la munte
Atata vreme cat nu urcati mai sus de 1 500 m altitudine, nu este nicio problema. Cu niste conditii: bebe sa nu fie racit, iar medicul sa ii fi verificat, in avans, timpanele. Tine minte, insa: si cand urcati pe munte, si la coborare, faceti pauza la fiecare 30 de minute-organismul celui mic are nevoie de timp pentru a se adapta la diferentele de altitudine. Si da-i sa bea din cand in cand, ca sa nu i se infunde urechile.
Il poti lua in avion
Un copil poate zbura de la varsta de 3 saptamani, daca medicul s-a asigurat ca nu are otita. Ca sa nu planga in momentul decolarii si aterizairi, alapteaza-l la san sau da-i biberonul sau tetina: inghitind, se regleaza presiunea la nivelul urechilor si nu are dureri. Pe toata durata zborului, da-i regulat sa bea: foarte uscat si bebe se poate deshidrata rapid. Si ia in bagajul de mana o paturica: din cauza aerului conditionat s-ar putea sa ii fie frig, la un moment dat.

Citeste si:  Lentile de contact vs ochelari
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.