Si fructele pot sa ingrase daca sunt consumate in cantitati nelimitate

Vara avem de ales dintre numeroase fructe si legume. De aproape 15 ani se vorbeste de piramida alimentelor care, respectata, asigura o stare stabila de sanatate si poate reduce riscul aterosclerozei, scrie Gândul.Pentru o persoana cu o greutate normala, consumul de fructe trebuie sa fie de 2-4 portii pe zi. Acestea au un continut mare de vitamina A (precursor – betacarotenul din morcovi), vitamina C (citrice, ardei gras), folati, potasiu (din rosii) si magneziu (bananele), fibre etc. Medicul mai spune ca „o portie înseamna un fruct mediu (mar, banana, portocala), un grapefruit, o jumatate de cana cu cirese, o felie medie de pepene, un ciorchine de strugure”. Unele fructe de sezon au un continut bogat în carbohidrati (caisele – 13%, piersicile -13%, murele – 15%, ciresele, 10-18%), de aceea se recomanda cântarirea lor pentru persoanele cu alimentatie speciala (pacientii cu diabet zaharat), avertizeaza dr. Ciprian Constantin. „O precizare bine venita este pentru pepenele rosu si galben – care are 5-6% glucide.
Vara avem de ales dintre numeroase fructe si legume. De aproape 15 ani se vorbeste de piramida alimentelor care, respectata, asigura o stare stabila de sanatate si poate reduce riscul aterosclerozei, scrie Gândul.Pentru o persoana cu o greutate normala, consumul de fructe trebuie sa fie de 2-4 portii pe zi. Acestea au un continut mare de vitamina A (precursor – betacarotenul din morcovi), vitamina C (citrice, ardei gras), folati, potasiu (din rosii) si magneziu (bananele), fibre etc. Medicul mai spune ca „o portie înseamna un fruct mediu (mar, banana, portocala), un grapefruit, o jumatate de cana cu cirese, o felie medie de pepene, un ciorchine de strugure”. Unele fructe de sezon au un continut bogat în carbohidrati (caisele – 13%, piersicile -13%, murele – 15%, ciresele, 10-18%), de aceea se recomanda cântarirea lor pentru persoanele cu alimentatie speciala (pacientii cu diabet zaharat), avertizeaza dr. Ciprian Constantin. „O precizare bine venita este pentru pepenele rosu si galben – care are 5-6% glucide.

Citeste si:  Hipertensiune variabila

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.