fbpx

Stimularea inteligentei copilului

Toate mamicile isi doresc ca puiul lor sa fie inteligent, sa fie cel mai cel. Pentru aceasta e nevoie si de un minimum de implicare din partea ta.
In primele luni
Incepand cu cea de-a zecea saptamana de viata simtul vederii copilului s-a maturizat suficient astfel incat acesta poate urmari cu privirea un obiect care se misca in jurul lui. Cumpara-i un carusel care sa aiba si muzica, pe care sa i-l montezi deasupra patutului. Copiii adora sa li se cante si sa li se vorbeasca. Daca nu dispui de bani pentru a achizitiona unul, il poti face chiar tu. Ai nevoie doar de trei, patru papusi de dimensiuni mici (pot fi conectionate manual din lana sau carpe) pe care sa le legi cu sfoara si apoi sa le prinzi de doua bete lipite in „X”. Poti da drumul la muzica la un casetofon, CD sau radio si in acelasi timp sa plimbi papusile deasupra patutului copilului. Jocul marionetelor il va amuza.
La 1 an
Deseneaza silueta corpului uman pe un carton mai mare. Alaturi de copil incepe sa conturezi fata, mainile, picioarele, etc. Dupa ce i-ai aratat pe desen, atinge apoi si respectiva parte a corpului pe copil, astfel el va retine mai usor. Dupa ce ati repetat jocul de cateva ori, poti decupa apoi partile corpului desenat ca pe un puzzle si sa il lasi pe micut sa le uneasca pentru a obtine figura umana. La inceput il poti ajuta si tu, apoi va trebui sa o faca singur.
La 2 ani
Curiozitatea sa nu are limite. In fiecare zi poate invata o multime de lucruri. Fa-i cateva desene sau fotografii ale unor obiecte (animale, parti ale corpului, obiecte vestimentare sau familiare lui din casa), scrie dedesubt numele acestora si apoi lipeste-le pe un carton mai gros si acopera-le cu un plastic transparent adeziv. Discutati impreuna fiecare desen si fotografie in parte si apoi cere-i sa le recunoasca singur. Dupa ce le-a invatat pe toate poti face impreuna cu el diferite asocieri in functie de culoarea lor, familiai de obiecte din care fac parte.
La 3 ani
Incepe deja sa priceapa si sa memoreze diverse informatii. Un exercitiu usor pentru invatarea numerelor este desenarea pe un carton a unor patrate mai mari in interiorul carora sa scrii numerele. In fiecare patratel deseneaza mici cerculete pentru ca cel mic sa le poata numara (un cerculet pentru cifra unu, doua pentru cifra doi si asa mai departe). Poti sa schimbi cerculetele cu diferite obiecte pe care copilul sa le poata recunoaste mai usor (de exemplu pentru cifra unu sa desenezi o portocala, pentru cifa doi doua mere).

Citeste si:  Campanie de preventie a infectiilor cu transmitere sexuala "Eu am ales sanatatea"
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.