Amiens – unde Notre Dame inseamna miracol de Craciun

Amiens este un oras situat la circa 100 km distanta de Paris, in nordul frantei, in regiunea Picardie. De ce am ales sa va vorbesc despre el? Deoarece aici se gaseste cea mai inalta catedrala din Franta, Notre Dame de Amiens (42 m), mult mai impresionanta decat celebra catedrala Notre Dame din Paris.
Pe langa aceasta celebra catedrala construita in secolul XII, Amiens-ul se mai poate lauda ca fiind orasul unde puteti vizita casa memoriala Jules Verne, precum si mormantul acestuia.
Regiunea amienoaza, cum ii spun localnicii, este o regiune cu oameni seriosi, putin inchistati in ei. Explicatia lor este una simpla. Aproape de fiecare data cand a fost razboi, ei au ajuns sa fie linie de front.

Citeste si:  Plante de birou II

Bucataria este cea tipic frantuzeasca si, ca orice regiune din Franta, are propriile ei vinuri aspre! Arhitectura este frumoasa, casele sunt cu etaj si hol la intrare, iar bucataria are in general iesirea spre gradina, in spatele casei. Livingul este diferit, desi deschis, fata de sala de mese, unde oamenii chiar mananca aproape fiecare masa. Si nimeni acolo nu intinde rufele pe balcon, prefera sa le tina in interior, departe de privirile trecatorilor. Iarasi, un alt element de decor stradal sunt gardurile, in special din merisor, acel arbust cunoscut la noi si sub denumirea de “gard verde”.

Ceea ce face insa din viata linistita si cocheta a Amiensului o sarbatoare este Catedrala in Culori! Se intampla inaintea fiecarui Craciun si este un spectacol cum nu sunt multe in aceasta lume. Fatada catedralei a suferit modificari de culoare in urma incendiilor si a razboaielor care s-au petrecut aici. Imaginea ei actuala este cea de piatra, chipurile sfintilor, ingerilor, personajelor sunt toate de piatra.

Citeste si:  O Sarah Palin spanzurata intr-un decor de Halloween provoaca polemici langa Los Angeles

foto

Insa de Craciun, toate prind viata. Renasc.

foto

Pe un fundal muzical deosebit, o voce sopteste intreaga poveste a catedralei. In acest timp, chipurile incep sa capete roseata, hainele incep sa capete culori, mainile devin albe, podoabele devin de aur, mantiile devin rosii, ingerii te privest direct si demonii capata forta.
Piatra prinde culoare, incet incet, ajungand la finalul spectacolului asa cum a fost ea acum 7 secole. Colorata.
Fiecare detaliu capata viata. Este miracolul culorii.

Citeste si:  Ozzy Osbourne va fi recunoscut ca "Legendă vie", luni seara, la Classic Rock Awards

foto

Daca aveti drum in orasul acest micut cu circa 130.000 de locuitori, cu oameni care nu zambesc de dragul de a face asta, mergeti inainte de Craciun. Se face o ora cu trenul de la Paris la Amiens, iar orasul merita strabatut la pas, printre studentii care il populeaza!
Descoperiti frantuzismele asa cum sunt ele, departe de influentele culturale turistice. Veti vedea francezi get beget, veti vedea stilul de viata autentic si la intoarcere, imi veti lasa un comentariu aici, cum ca am avut dreptate.
Catedrala in culori este unul dintre cele mai frumoase spectacole pe care le-ati vazut vreodata!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.