Cehia, tara celor 100 de castele

Please select a featured image for your post

Cehia, sau Republica Ceha, e un stat situat in Europa Centrala. Acesta regrupeaza regiunile Bohemia, Moravia si o parte din Silezia, invecinandu-se cu Polonia la nord, Germania la nord-vest si vest, Austria la sud si Slovacia la sud-est.
Cea mai mare bogatie a Cehiei sunt cele peste 100 de castele, de la fortarete intunecate pana la cele mai moderne si rafinate, toate fiind deschise publicului. Capitala tarii este la Praga, supranumit si Orasul celor 100 de turle sau Orasul de Aur. Aceasta e asezata pe 5 dealuri, pe de o parte si alta a raului Vitava, fiind unul din cele mai frumoase orase din lume, o imbinare intre stilurile gotic, baroc, al renasterii si artei moderne. Castelul din Praga, reprezinta unul dintre cele mai mari fortarete, fiind in trecut resedinta regilor din Bohemia, iar in prezent a presedintelui republicii. Palatul regal a fost fondat in a doua jumatate a sec XIX, mentinandu-se aproape intact. In interiorul castelului se afla impresionanta Catedrala a Sf. Vitus unde se afla inmormantat imparatul Ferdinand I de Habsburg. Tot in interiorul castelului se afla si Bazilica Sf. Gheorghe, unde au loc aproape zilnic concerte de muzica de camera.
Citeste si:  Samsung Tobi, telefonul copiilor
Straduta de Aur se afla in Cartierul Castelului. Locuita in trecut de alchimisti in casute construite in zidurile castelului, aceasta adaposteste in prezent magazine cu suveniruri.
Intregul cartier al Castelului se poate vizita cu un singur billet in valoare de 440 Kc. In pretul biletului intra vizita Vechiului Palat Regal, a Catedralei Sf. Vitus, a Turnului Fainarilor sia Strazii de Aur.
Pe malul drept al raului Vltava se afla Orasul Vechi, unde se afla ceasul astronomic, Catedrala Our Lady of Tyn si Turnul Primariei care ofera o superba priveliste asupra orasului.
Ceasul astronomic functioneaza din sec XV. Cadranul superior al acestuia arata ora centrala europeana si ora veche ceha, precum si fazele lunii si soarelui, miscarile astrelor, echinoctiile si sarbatorile vechi. Podul lui Carol reprezinta unul din cele mai mari simboluri ale orasului. Impreuna cu turnul ridicat pentru apararea cetatii constituie principala intrare in Castelul din Praga. Kutna Hora, se afla la 60 km de Praga, un orasel devenit celebru datorita minelor de argint. In Bohemia medievala, acesta a fost cel mai important si cel mai bogat oras. Cladirile precum Hradek, Catedrala Sf. Barbora, Colegiul Iezuit si Manastirea Ursulinelor au fost construite datorita bogatiilor oferite de minele de argint. Orasul a fost trecut in patrimonial cultural UNESCO.
Citeste si:  Urari de nunta
Karlovy Vary, e o statiune balneoclimaterica situata in partea vestica a Bohemiei. Aceasta e renumita datorita izvoarelor sale termale, a cladirilor sale istorice, a lichiorului de ierburi Becherova si a portelanului si sticlei fabricate de micii mestesugari. Cesky Krumlov, e un oras medieval si reprezinta a doua destinatie turistica din Cehia dupa Praga. Centrul orasului e format dintr-un labirint de stradute si case ce dateaza din sec XIV, fiind inclus pe patrimonial mondial UNESCO. Muzeul Regional gazduieste o varietate de atractii arheologice, etnologice, de arta si o colectie de arma. Cele mai importante piese sunt colectiile de sculpturi gotice si machetele de ceramica de marimea unei camere,.a orasului.
Castelul Krumlov, se intinde pe o suprafata de 7 ha si cuprinde 40 de cladiri si palate, 5 curti si un parc. Muzeul Torturii e amplasat in pivnitele medievale ale Primariei, in piata centarala Cesky-Krumlov. Acesta expune peste 60 de instrumente de tortura din toate colturile Europei. Principalul punct de atractie il reprezinta spectacolul audio-vizual al arderii pe rug al unei vrajitoare.
Citeste si:  LG Viewty - mai tare decat iPhone
Muzeul figurilor de ceara se afla intr-o cladire renascentista si expune figuri de ceara ce prezinta viata din Europa medievala precum laboratorul unui alchemist, atelierul unui fierar, o taverna, Curtea imparatului Rudolf II-lea si figuri ale celebritatilor contemporane. Marianske Lazne e o statiune moderna situata in Bohemia, construita in jurul a 40 de izvoare termale.
In fiecare an, in a treia saptamana din august, are loc Festivalul Chopin, in cinstea marelui compositor.
Manastirea Tepla, a fost fondata in sec XII, iar in timpul regimului comunist a fost inchisa si folosita drept baraca militara. Biserica Manastirii a fost pastrata intacta desi dateaza din sec XIII, iar biblioteca detine aproximativ 100.000 de volume, fiind a doua biblioteca din Cehia. Pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse urmatoarele obiective: Centrele vechi istorice din Praga, Cesky Krumlov si din Telc, Biserica manastirii si centrul istoric din orasul Kutna Hora, Vechiul sat Holasovice, Castelul si parcul Kromenz, Coloana Trinitatii din Olomuc, Vila Tugendhat din Brno, Cartierul evreiesc si Biserica Sf. Procop din Trebic precum si multe altele.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.