Disidentul chinez Hu Jia a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace

Nobelul pentru pace ar putea fi atribuit, anul acesta, unui disident chinez pentru a reaminti Pekin-ului despre obligaţiile de menţinere a Drepturilor omului după reuşita Jocurilor Olimpice, au estimat experţii norvegieni, cu aproximativ două săptămâni înainte de anunţarea oficială, relatează AFP.

„Anul acesta, premiul va fi, în sfârÅŸit, al unui disident chinez”, precizează Stein Toennesson, directorul Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo, care îl face unul dintre favoriÅ£i pe Hu Jia, „poate împreună cu soÅ£ia sa”.

Numărându-se printre vocile cele mai critice la adresa regimului comunist, Hu Jia a fost condamnat în aprilie 2008 la trei ani şi jumătate de închisoare pentru tentativă de subminare a puterii statului.

Citeste si:  Singapore - orasul leu

Un total de 197 de persoane şi organizaţii, a căror identitate este un secret bine păstrat, sunt în cursă anul acesta pentru premiul de pace, care urmează să fie decernat de către comitetul Nobel în ziua de 10 octombrie.

„După reuÅŸita Jocurilor Olimpice, Republica Pupulară Chineză trebuie să fie suficient de matură să accepte un asemenea premiu fără să se indigneze”, a adăugat Stein Toennesson, în timpul unei întâlniri cu presa străină la Oslo.

Potrivit apărătorilor libertăţii, atât chinezi, cât şi străini, Jocurile Olimpice, care au fost o promisiune de ameliorare a situaţiei Drepturilor omului, nu au adus schimbarea aşteptată în China.

Citeste si:  Documentarul “Chuck Norris versus comunism”, respins de doua ori de CNC, selectionat la Sundance 2015

„ÃŽn timpul Jocurilor, am asistat la o serie de represiuni, într-o manieră foarte imatură la adresa Drepturilor omului ÅŸi a democraÅ£iei, în încercarea de a-i cenzura pe jurnaliÅŸti”, a spus Janne Haaland Matlary, profesor de politică internaÅ£ională la Universitatea din Oslo.

Cu ocazia Jocurilor Olimpice din vară, China, care a promis presei străine aceeaşi libertate a articolelor pe care au avut-o şi la ediţia anterioară a JO, şi-a relaxat regulile care guvernează media străină, în ianuarie anul trecut.

În ciuda acestor noi reguli, care au fost programate să expire în octombrie, media străină prezentă în China în timpul Jocurilor Olimpice s-a plâns de hărţuire, iar Human Rights Watch a lansat un raport la începutul lunii iulie în care s-a menţionat că angajamentele nu au fost respectate de China.

Citeste si:  Netbook-ul, o noua « specie » de laptop

În timpul Jocurilor Olimpice din China, de exemplu, jurnaliştii străini care au încercat să folosească reţeaua de internet la Centrul de presă pentru a accesa site-ul Amnesty International, care lansase un raport în care atacă China pentru că nu a respectat angajamentele legate de drepturile omului la Jocurile Olimpice, nu au reuşit.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.