Editura Polirom şi IICCR lansează miercuri primul manual de istorie a comunismului din România

Editura Polirom ÅŸi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) lansează miercuri, 10 septembrie, ora 17.30, la Grădina Green Hours de pe Calea Victoriei, volumul „O istorie a comunismului din Romania. Manual pentru liceu”, informează editura Polirom.

La lansarea primului manual de istorie a comunismului din România vor participa: Lucia Hossu Longin (Secretar General al IICCR); Daniela Zaharia (Secretar Åžtiintific al Facultăţii de Istorie, Universitatea BucureÅŸti); E.S. Domnul Jaap L. Werner (Ambasadorul Ţărilor de Jos la BucureÅŸti); Dr. Holger Dix (Director al FundaÅ£iei Konrad Adenauer BucureÅŸti); Dorin Dobrincu (cercetător la Institutul „A.D. Xenopol”, Coordonator al Comisiei PrezidenÅ£iale de Analiză a Dictaturii Comuniste din România); Liliana Preoteasa (Director în cadrul Ministerului EducaÅ£iei, Cercetării ÅŸi Tineretului); Victor Rebengiuc (actor); Liviu Mihaiu (jurnalist); Raluca Grosescu (cercetator în cadrul IICCR).

Apărut sub egida IICCR, la 18 ani de la căderea regimului comunist în România, manualul reprezintă primul demers de acest gen, iar autorii săi sunt: Mihai Stamatescu, profesor de istorie la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Orsova, Raluca Grosescu, coordonator al Departamentului Documentare ÅŸi Cercetare din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Dorin Dobrincu, cercetator la Institutul „A.D. Xenopol”, coordonator al Comisiei PrezidenÅ£iale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, Andrei Muraru, cercetator la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Liviu PleÅŸa, cercetator la Consiliul NaÅ£ional de Studiere a Arhivelor Securităţii, membru al Comisiei PrezidenÅ£iale Consultative pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România ÅŸi Sorin Andreescu, profesor de istorie la Scoala nr. 165, BucureÅŸti.

Citeste si:  Cariera in strainatate - de la adevar la miraj

Marius Oprea, preÅŸedintele IICCR, consideră că apariÅ£ia unui astfel de manual era necesară în România: „ÃŽn 10 decembrie 1987, niÅŸte necunoscuÅ£i incendiau, în semn de revoltă, imensa statuie a lui Lenin care se afla pe atunci în faÅ£a Casei Presei Libere (fosta Casa Scânteii). ÃŽntr-un gest temerar, ei au scris pe soclul statuii: ‘DaÅ£i-ne Å£ara înapoi!’. Istoria ne învaţă însă că zeii ÅŸi credinÅ£a în ei nu mor, chiar daca statuile ard. Nu întâmplător, acest manual, primul de istorie a comunismului din Romania, apare abia la 18 ani de la căderea regimului. Trăim încă într-o lume care se fereÅŸte să vorbească deschis despre trecut. Vrem să vă desprindem de ea.”

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum calatoresti

Manualul cuprinde teme precum: „Comunismul în România interbelica”, „Preluarea puterii (1944-1947)”, „Partidul Comunist Roman”, „InstituÅ£iile statului”, „Celalalt în regimul comunist”, „Distrugerea societăţii civile ÅŸi represiunea politică”, „Monopolul ideologic”. Manualul dezbate, totodată, subiecte precum economia, viaÅ£a cotidiană, politica externă, rezistenÅ£a ÅŸi disidenÅ£a în timpul regimului comunist ÅŸi anul 1989.

Volumul este însoÅ£it de DVD, realizat de IICCR cu sprijinul Televiziunii Romane ÅŸi TVR Media. Intitulat „O zi la Televiziunea Română în 1988”, acesta prezinta exemple de emisiuni difuzate în cele două ore de program al TVR din 1988. DVD-ul constituie o sursa istorică, prezentată în formă video, însoÅ£ită de exerciÅ£ii.

Citeste si:  Andreea Balan

Volumul „O istorie a comunismului din România. Manual de liceu” va fi folosit în cadrul cursului opÅ£ional pentru clasele a IX-a ÅŸi a X-a. Pentru a putea preda cursul opÅ£ional de Istoria comunismului, care va fi accesibil liceenilor începând din septembrie, profesorii vor lua, mai întâi, ei înÅŸiÅŸi lecÅ£ii, de la cercetătorii din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), care au redactat manualul cursului.

La cursuri vor participa 30 de profesori de istorie, care vor deveni, la rândul lor, formatori ai IICCR, pe probleme de didactică a predării comunismului. Profesorii vor fi aleşi dintre cei care au cercetat istoria comunismului, în funcţie de rezultatele avute în acest demers ştiinţific. Următorul curs se va desfăşura în prima jumătate a anului 2009 şi va avea în vedere formarea unui număr de 100 de profesori de istorie.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.