Everland – hotelul cu o singura camera

In Paris s-a deschis cel mai exclusivist hotel din lume. Trebuie sa fii cu adevarat norocos ca sa poti sta o noapte aici. Si asta pentru ca hotelul are o singura camera. Da, ai citit bine, o singura camera, dar una speciala atat ca design, cat si ca amplasare. In incapere, exista un pat, o zona de odihna cu doua canapele si o sala de baie. De la geam se poate vedea Turnul Eiffel in toata splendoarea lui, iar serviciile sunt de cea mai buna calitate.

Totusi, de ce ar face cineva un hotel cu o singura camera? Pentru ca Everland nu este un hotel propriu-zis, ci mai mult o opera de arta. Elvetienii Sabina Lang si Daniel Baumann sunt cei doi artisti care au pus pe picioare proiectul. Le place sa-si aseze operele in situatii reale, arta lor rasfrangandu-se atat asupra design-ului interior, cat si asupra vietii cotidiene. Hotelul Everland a poposit mai intai in Germania, fiind asezat pe acoperisul muzeului din Leipzig, iar acum, pentru un an intreg, se va afla pe cladirea Palatului Tokyo. Alegerea nu este intamplatoare, caci Palatul Tokyo este un muzeu dedicat artei contemporane.

Citeste si:  Despre Roderer

Hotelul Everland, ca opera de arta, isi propune sa plaseze vizitatorul, pe cel care vrea sa admire obiectul, intr-o postura reala: aceea de oaspete al unui hotel. Pentru ca iluzia sa fie perfecta, realitatea trebuie imitata cat mai bine: Everland functioneaza cu adevarat ca un hotel, fara a se uita ca el este un obiect de arta, aflat in incinta unui muzeu, si nu un hotel comercial. Suna ambiguu, dar acesta e chiar fundamentul muncii celor doi artisti elvetieni: vizitatorul trebuie sa devina o parte integranta din opera de arta. Probabil ca te-ai simti ca un fel de cobai, dar experienta merita traita, mai ales daca esti un amator de arta contemporana.

Citeste si:  Belgia

Fiecare vizitator poate petrece in hotel o singura noapte, pentru ca experienta trebuie sa fie unica si cat mai multi oameni sa aiba acces la ea. Fereastra uriasa ofera o vedere de exceptie asupra Parisului, inclusiv asupra Turnului Eiffel, aflat foarte aproape de Palatul Tokyo. Pentru ca nu iti este permis sa te izolezi, nu exista perdele sau jaluzele. Zgomotul si lumina orasului patrund mereu in incapere, iar albastrul cerului se asorteaza cu albastrul interiorului.

Cu toate aceste reguli, confortul este acelasi ca intr-un hotel de lux, iar Everland respecta cele mai exigente norme impuse hotelurilor adevarate: baia este luxoasa si functionala, lenjeria de pat este moale si matasoasa, micul dejun ti se aduce in camera, minibarul e mereu plin si totul straluceste de curatenie. Tocmai de aceea, exista un partener, hotelul Sezz, aflat in apropierea Palatului Tokyo al carui personal se ocupa de intretinerea camerei.

Citeste si:  Dragostea face prapad in randul populatiei: lansarea volumului de versuri "Iubirea e amintirea unui viol", de Leonard Ancuta

Hotelul portabil va ramane pe acoperisul palatului Tokyo pana pe 31 decembrie 2008, dar cei interesati trebuie sa se miste repede, caci, in mometul de fata, se mai poate rezerva camera abia pentru noaptea de 27-28 ianuarie. In timpul saptamanii, camera costa 333 de euro pe noapte, iar in week-end pretul urca la 444 de euro.


Un comentariu
  1. Arata senzational. Mie una mi-ar placea sa dorm o noapte acolo. Desi cred ca nu prea as dormi, ci as sta toata noaptea treaza, lipita de geamul ala si de priveliste. Ar fi pacat sa irosesc timpul dormind.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.