Festivalul International de Film Anonimul

Please select a featured image for your post

Incepand de astazi si pana in 17 august, in Delta Dunarii, la Sfantu Gheorghe se desfasoara Festivalul International de Film Independent Anonimul. Aceasta a V-a editie a festivalulului va avea in premiera doua sectiuni de concurs, lungmetraj si scurtmetraj fictiune si animatie. Ludmila Cvikova selectorul principal, secondata de Irina Margareta Nistor este noul repsonsabil cu selectarea filmele care vor intra in competitie anul acesta, 72 la numar in cadrul sectiunii de scurtmetraj si 9 in cea de lung metraj.

Ludmila Cvikova este in acelasi timp unul din selectorii Festivalului International de Film de la Rotterdam, coordonator de programe pentru acelasi festival si nu in ultimul rand Director Artistic al Festivalului de Film de la Bratislava – Artfilm. Domnia sa preia de la Alex Leo Serban un mandat de selector de doi ani.

Saptamana cinematografica din Delta Dunarii va fi una extrem de bogata, fara a va dezvalui toate surprizele, vom aminti cateva din momentele pe care le-am considerat cele mai interesante.

Citeste si:  Coffee & Style la IDELIER Concept Store!

Locatia festivalului nu este intamplatoare, Anonimul este si un mod de a atrage atentia asupra Deltei Dunarii. Ca si anul trecut vor avea loc dezbateri pe teme ecologice, prefatate de cateva filme ce abordeaza aceeasi tema, amintim O realitate mult prea fierbinte/ Too Hot to Handle (Maryann de Leo, Ellen Goosenberg Kent, SUA, 2006), Inima mea biodegradabila/ My Biodegradable Heart de Dana Adam Schapiro (SUA, 2007) si Flow: din dragoste pentru apa/ For Love of Water de Irena Salina (SUA, 2008)

Inca din prima zi au fost prezentate cateva filme de la sectiunea Actori in spatele camerei, adica filme realizate de actori celebri. Daca in prima zi publicul a putut vedea productiile lui Gwyneth Paltrow si Jennifer Aniston, in zilele ce urmeaza vor fi prezentate si In salbaticie al lui Sean Penn si mai ales Green porno. Este vorba de o serie de 8 filmulete de cate 2 minute, concepute de catre Isabella Rossellini care apare costumata diferit in fiecare din cele 8 filmulete si vorbeste telespectatorilor despre obiceiurile sexuale ale insectelor incercand sa fie in acelasi timp si amuzanta si educativa.

Citeste si:  e7.ro - chiar de toate
In cadrul festivalului va avea loc si premiera peliculei Un barbat urmareste o femeie. Avem de a face cu un film-colaj ce reuneste din sapte scurtmetraje realizate de sapte dintre tinerii regizori romani. Ne referim aici la Alexandru Mavrodineanu, Ciprian Alexandrescu, Ivo Baru, Catalin Leescu, Paul Manolescu, Sorin Damian si Gabriel Achim. Cei sapte ofera fiecare propria sa viziune asupra misterului feminin, asupra modului in care acesta e vazut de barbati. Desi unite prin tema feminitatii, ipostazele surprinse sunt diferite, de la fascinatia pentru o necunoscuta intalnita intr-un bar pana la pasiunea unui profesor pentru o tanara coafeza sau, cum ar fi putut lipsi, fascinatia pentru femeia perfecta.

Anul trecut trofeul Anonimul a fost castigat de California Dreamin (Nesfarsit) filmul regretatului Cristian Nemescu. Dintre peliculele ce se afla anul acesta in competitie amintim : The Wave regizat de Dennis Gansel (Germania), nominalizat la Marele Premiu al Juriului Festivalului de Film de la Sundance 2008, Help Me Eros in regia lui Lee Kang-Sheng (Taiwan), nominalizat la Leul de Aur la Festivalul de la Venetia 2007, Egg in regia lui Semih Kapanoglu (Turcia), Boogie de Radu Muntean (Romania), Silent Light de Carlos Reygadas (Mexic), Lemon Tree de Eran Riklis (Israel) sau It’s Hard to Be Nice de Srdjan Vuletic (Bosnia).

Citeste si:  Targul de Florii 22 – 24 aprilie 2016
Anonimul ramane unul din putinele festivaluri de film la care accesul publicului este liber. Organizatorii ii asteapta pe toti iubitorii de film si natura sa se alature manifestarii. Cineastii din Delta doresc ca eforturile lor sa aiba un impact cat mai puternic asupra publicului, dar mai ales sa stabileasca o apropiere si o comunicare directa cu acesta pentru a vedea modul in care sunt percepute peliculele lor.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.