Fetele bune pot ajunge unde vor

Please select a featured image for your post

Am auzit cu totii de „fetele bune ajung in rai, fetele rele ajung unde vor”, insa lucrurile nu stau chiar asa, daca ne gandim si ca „vorba dulce mult aduce”. Amabilitatea poate deveni punctul tau forte, un atu caruia poate nu i-ai acordat pana acum importanta cuvenita si asta pentru ca aveai impresia ca fiind tot timpul draguta si amabila, esti luata de fraiera.

Amabilitatea impusa. Datoria de a fi politicoasa a fost intodeauna atribuita mai mult feeilor decat barbatilor si chiar daca statutul femeii era inferior celui al barbatilor, comportamentul trebuia sa fie net superior. Intotdeauna de la femei se asteapta sa fie „doamne”, sa aiba un limbaj ales, sa nu injure, sa nu ridice tonul, sa se controleze atunci cand este in societate, orice fel de iesiri fiind greu de tolerat. In acelasi timp, pe principiul „baietii, ca baietii”, barbatilor le sunt tolerate chiar s iesirille comportamentale. Chiar daca ne-am emancipat si femeile au acelasi statut social ca si barbatii, in mintea colectiva ele trebuiesc sa fie in continuare mereu amabile si sa nu sara prea mult calul cu comportamente inadecvate.

Citeste si:  Letonia
Sunt amabila, deci sunt fraiera? In nici un caz! Amabilitatea este o valoare general umana si ar trebui apreciata astfel de catre semenii tai, mai ales ca prea putini dintre noi mai beneficiem de aceasta valoare. Din pacate insa, nu este doar un mit ca femeile blajine, dragute si amabile sunt de obicei luate de fraiere de catre diversi si diverse, tocmai datorita amabilitatii lor excesive, datorita faptului ca nu stiu spune nu, ca fac orice pentru a aplana conflicete si pentru ca totul sa fie bine. Ceilalti profita de femeile amabile si le cer diverse favoruri insa numai atunci cand amabilitatea lor intrece limitele bunului simt si ajunga sa isi neglijeze propria persoana pentru a le face pe plac celorlalti. Desi a fi amabil este perfect uman, a profita de amabilitatea cuiva e la fel de uman, asa ca ia masuri si invata sa spui din cand in cand si cate un NU! hotarat. In plus, amabilitatea excesiva si faptul ca ai renunta la propria persoana denota neincrederea i propriile forte si stima de sina scauza.Sunt amabila, dar cu masura! Asta este solutia ideala pentru a fi draguta cu cei din jur insa fara a fi luata de fraiera. Inavata sa spui nu atunci cand este cazul. Te suna prietena ta cea mai buna sa te roage sa ii plimbi cainele pentru ca ea merge la manichiura iar tu tocmai te pregateai sa iesi din casa? Spune-i un nu elegant si mergi la randul tau acolo unde aveai TU treaba, mai ales daca e un obicei frecvent al ei sa iti delege sarcini indiferent de programul tau. Invata sa raspunzi insistentelor cu diplomatie si asa cum cei din jur o tin pe a lor si insita sa faci ceva in ciuda refuzului tau initial, tu tine-o pe a ta si refuza sa le dai curs insistentelor. Totul trebuie insa sa decurga pe un ton normal, sa fii in continuare amabila. Intr-un final se vor simti prost ca au insistat atat si vor renunta sa te mai solicite atunci cand nu este cazul.

Citeste si:  Norman Manea, distins cu titlul de comandor al Artelor ÅŸi Literelor, in Franta
Mama soacra insista sa ii pui copilului caciula la 20 de grade? Explica-i ca ii inetelegi punctul de vedere dar nu i-l impartasesti, adu-i argumente logice pentru care nu e necesara infofolirea copilului si fa asa cum crezi tu ca e mai bine. Desi esti politicoasa si ii asculti sfatul, trebuie sa fii diplomata si sa il refuzi discret. Invata sa te impui si in fata persoanelor pentru care ai un anumit respect sau o anumita teama. Chiar daca e socra, mama, tat, bunicul sau bunica, invata sa te impui, sa iti spui punctul de vedere clar si raspicat dar intotdeauna sa iei singura deciziile in ceea ce te priveste.

Citeste si:  Jocul interzis al lui Istvan Teglas: Le salon des enfants terribles

Un comentariu
  1. daca stii cum sa vorbesti cu oamenii si sa te comporti frumos numai in castig poti fii. intotdeauna o atitudine pozitiva e mult mai buna decat una negativa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.