Hilda Peter, actrita din rolul principal din „Katalin Varga”, premiata la Bruxelles

ActriÅ£a Hilda Peter, care deÅ£ine rolul principal în coproducÅ£ia româno-britanică-maghiară „Katalin Varga”, a câştigat premiul pentru cea mai bună interpretare în cadrul Festivalului de Film de la Bruxelles, desfăşurat în perioada 26 iunie-5 iulie, informează distribuitorii filmului.

Membrii juriului au fost impresionaÅ£i de interpretarea Hildei Peter, afirmând că actriÅ£a ÅŸi filmul devin un tot unitar. „Rolul pe care îl face Hilda Peter portretizează o complexitate de emoÅ£ii, fără a lăsa personajul să preia controlul asupra sa. Perversitatea universului personajelor este obÅ£inută printr-un control prin care actriÅ£a reuÅŸeÅŸte să-ÅŸi unească lumea interioară cu realitatea dialogurilor”, a declarat un membtu al juriului.

Citeste si:  Semnale ca vei fi concediata

Trofeul a fost înmânat regizorului Peter Strickland, pe 5 iulie, în cadrul galei de decernare a premiilor.

Actriţă a Teatrului Maghiar din Cluj, Hilda Peter este câştigătoare a Premiului Uniter 2006 ÅŸi a Premiului Criticii pentru cel mai bun rol secundar, pentru personajul Lucky din „AÅŸteptându-l pe Godot” de Tompa Gabor. De asemenea, a obÅ£inut Premiul de debut la Festivalul InternaÅ£ional de Teatru Atelier din Sf. Gheorghe în 2003 ÅŸi Premiul NaÅ£ional pentru cea mai Bună Actriţă Debutantă acordat de Ministerul Culturi în 2003. ÃŽn 2004, Hilda Peter a fost nominalizată de Uniter la Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru spectacolul „Omul cel bun din Sichuan”. Rolul principal din „Katalin Varga” marchează debutul actoricesc al Hildei într-un film de lung metraj.

Citeste si:  Simona Sensual are tarif

Filmul regizat de Peter Strickland spune povestea lui Katalin (interpretată de actriţa clujeancă Hilda Peter), o femeie trecută prin experienţa unui viol în urma căruia a rezultat un copil, care este izgonită de acasă de soţul său care a aflat că nu este tatăl copilului ei. Dorinţa de răzbunare o va duce într-un loc în care şi-a jurat, cu 11 ani în urmă, că nu va mai călca niciodată. În distribuţia peliculei se regăsesc Hilda Péter şi Tibor Pálffy, actori ai Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.

Citeste si:  Atitudine dictatoriala- pro sau contra

Katalin Varga” este primul lungmetraj al britanicului Peter Strickland ÅŸi a avut avanpremiera oficială la cea de-a opta ediÅ£ie a Festivalului InternaÅ£ional de Film Transilvania (TIFF), în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Filmul a fost deja achiziÅ£ionat pentru distribuÅ£ia internaÅ£ională în 10 ţări, lansarea urmând a avea loc în septembrie în Marea Britanie ÅŸi FranÅ£a. ÃŽn România filmul va avea premiera în sălile de cinema în luna octombrie.

Foto: Agerpres.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.