Istorie si religie in Armenia

Armenia este una dintre cele mai vechi tari din lume, iar bogata sa istorie este vizibila peste tot, din capitala Yerevan, pana la granite. A supravietuit numerosilor cuceritori, printre care imparatii romani si Alexandru cel Mare, a supravietuit genoidului armen din 1915, ramanand independenta de-a lungul intregii sale istorii.

De asemenea, Armenia a fost prima tara fosta sovietica ce a imbratisat capitalismul, ceea ce a imbunatatit mult nivelul de trai, dar a adus si o multime de probleme. Totusi, in ciuda situatiei economice, Armenia este plina de minuni ale naturii si are o mostenire culturala extrem de bogata.

De pe hartile vechi de 3000 de ani ale Anatoliei (Asia Mica), Armenia este singura tara care mai exista si azi. A fost prima tara crestina a lumii, trecand la crestinism acum 1700 de ani, in anul 301.

Aflata in regiunea caucaziana si intinsa pe doua continente, Europa si Asia, Armenia are una dintre cele mai omogene populatii din lume. Oamenii sunt foarte ospitalieri (si foarte mandri de aceasta calitate a lor), dornici sa faca cunostinta turistilor cu tara lor. Din pacate, regiunea in care se afla nu este foarte agreata de turisti. Armenia se invecineaza cu Turcia, Georgia, Iran si Azerbaijan, tari cunoscute pentru desele conflicte.

Citeste si:  Ce vor angajatorii

Lacul Sevan este cel mai mare din muntii Caucaz si acopera 5% din teritoriul Armeniei. 28 de rauri si paraie se varsa in el, iar 90% din apa lui se evapora. In trecut, Lacul Sevan impreuna cu alte doua lacuri, Van si Urmia, alcatuiau grupul cunoscut atunci drept „Marile Armenei”. Astazi, doar Sevan mai face parte din Armenia.

Dupa cum am spus, Armenia a fost prima tara crestina a lumii. Ca turist, n-ai cum sa uiti asta, avand in vedere multitudinea de manastiri, care alcatuiesc cele mai importante atractii turistice ale Armeniei. Aceste manastiri sunt asezate in locuri de o frumusete rara, izolate in mijlocul unei naturi care iti taie resuflarea. Chiar daca nu ar exista vechile si fascinantele manastiri, locuri precum Tatev, Noravank, Hahpat ar merita din plin sa fie vizitate.

Citeste si:  Dezvoltare plan strategic

Armenia

Armenia se afla la granita dintre Europa si Asia, intre est si vest. Armenii se considera europeni, dar conservatorismul lor este mai degraba caracteristic Asiei. Caderea Uniunii Sovietice a deschis cai de comunicare cu Europa, dar aceste schimbari sunt vizibile in special in capitala Yerevan.

Armenia

Yerevanul este plin de cladiri istorice, majoritatea facute din tufa si granit. Rocile de tufa le dau o culoare galbui-rosiatica, intalnita la cladirile vechi din intreaga Armenie. De undeva, din departare, capitala este strajuita de muntele Ararat, despre care se crede ca ar fi punctul in care s-a oprit Arca lui Noe. Dar in ciuda istoriei si a religiei, Yerevanul este un pras cosmopolit, cu o viata de noapte foarte activa. In Piata Operei, functioneaza o fantana arteziana muzicala, asemanatoare celor mult mai faimoase din Las Vegas. Fantana muzicala este aici inca din anii ’60, Yerevanul fiind unul din primele orase ale lumii care a avut parte de asa ceva. Este un oras foarte asemanator cu Bucurestiul: cladiri vechi, istorice, langa blocuri ultra-moderne, oameni saraci care cersesc pe langa masini scumpe.

Citeste si:  Cum afli ce vrei sa te faci "cand vei fi mare"?

Multe dintre zonele Armeniei seamana perfect cu peisajele de basm din cartile lui Tolkien. Este un amestec de istorie si spiritualitate, care nu se poate gasi nicaieri in lume.

Un exemplu este templul Garni, care a fost construit acum mai bine de 2000 de ani, probabil de catre imparatul Nero al Romei. Este probabil cel mai estic templu grecesc. Aici oamenii se inchinau zeilor greci inainte ca Armenia sa treaca la crestinism.

Desi este poate cel mai vechi lacas de cult, templul Garni nu este singurul. Ruinele vechilor manastiri (Makenyats, Tatev, Haghartzin sunt doar cateva din ele) asezate pe muntii stancosi sau in mijlocul padurilor intregesc peisajul de basm.

Armenia

Peisajele sunt deosebite in toate anotimurile, dar iernile Armeniei sunt extrem de frumoase. Vechile temple si manastiri acoperite de zapada alba par prea frumoase pentru a fi adevarate.

Armenia iarna


3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.