Lacul Lebedelor

Lacul Lebedelor este una dintre compoziţiile muzicale celebre pentru balet ale lui Piotr Ilici Ceaikovski, purtand numărul de opus 20. si cel mai vizionat spectacol de balet din toate timpurile.

Libretul baletului (in 4 acte) a fost scris de către Vladimir Berghicev ÅŸi V. Ghelzer, avand ca sursă de inspiraÅ£ie o veche legendă rusă (după alÅ£ii, o legendă germană, dacă judecăm după numele personajelor principale: Siegfried, Odette – Odillia, Rotbart ÅŸ.a.) ÅŸi a corespuns pretenÅ£iilor compozitorului rus. Intre timp, textul a fost de mai multe ori transcris ÅŸi modificat, astfel că unele versiuni au un final diferit de original.

Citeste si:  Periferice cu personalitate

Legenda despre prinţese fermecate in lebede de un vrăjitor rău, a carui vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinţ, se poate intalni in basmele mai multor popoare.

Premiera a avut loc la BalÅŸoi Teatr (Teatrul Mare) din Moscova pe 4 martie (20 februarie stil vechi) 1877, avandu-l ca dirijor pe Semen Riabov ÅŸi in coregrafia lui Julius Reisinger. Din păcate, publicul epocii nu era obiÅŸnuit cu stilul „simfonic” al unei muzici pentru balet, aÅŸa că nu a inÅ£eles bogăţia partiturii. La aceasta, s-a adăugat ÅŸi coregrafia mediocră a lui Julius Reisigner, ceea ce a făcut ca primele reprezentaÅ£ii să fie un real eÅŸec.

Citeste si:  Ce vor angajatorii

După moartea compozitorului, la cererea conducerii teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Marius Petipa şi Lev Ivanov au modificat coregrafia baletului, iar dirijorul teatrului Mariinsky, Riccardo Drigo, a adus mai multe modificări partiturii. In noua formă, baletul a avut premiera pe 15 ianuarie 1895. A fost un succes bine meritat. Deşi au mai existat şi alte versiuni, aceasta este cel mai des intalnita si reprezentata in mod frecvent.

Citeste si:  Tatal-fantoma

VA ASTEPTAM PE 23 MARTIE LA SALA PALATULUI SA FITI ALATURI DE NOI LA UN REGAL DE BALET OFERIT DE VEDETELE TEATRULUI BALSOI.

Bilete disponibile gasiti pe www.biletedelatati.ro


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.