fbpx

Masa in oras, un sport extrem

Cand te gandesti la ce ar face unii pentru putina adrenalina, iti vin in minte parasutismul, bungee-jumping-ul, snowboard-ul si alte sporturi extreme. Dar te-ai gandit vreodata ca a lua masa la un restaurant poate fi tot un soi de sport extem ? Poate e mai putin solicitant fizic, dar nu mai putin periculos.

Cand ai in fata o farfurie cu mancare ce poate sa te trimita direct la urgente, e un fel de ruleta ruseasca gastronomica. Ce poate sa fie in acea farfurie ?

Un prim exemplu este fugu, o mancare de peste, foarte apreciata de japonezii amatori de senzatii tari. Fugu se pepara din carnea unui peste specific Japoniei. Pana aici, nimic deosebit. Numai ca organele interne ale acestui peste contin o toxina cu potential letal pentru oameni. Daca este corect preparat, fugu este inofensiv, spun unii. Da, dar ce te faci daca nu este corect preparat ? Inainte sa poata pregati fugu, bucatarii japonezi se pregatesc luni de zile, apoi trebuie sa dea un examen pe care numai 30% dintre ei il trec.

Citeste si:  Trasnport gratuit si happy hours la TaraFashion.ro

Chiar si atunci cand este pregatit corect, fugu atrage prin usoara toxicitate. Gustul este atat de subtil incat aproape ca nu il simti, insa in timpul mesei, buzele si limba incep sa amorteasca si te simti ametit, ca si cum ai fi baut alcool. Daca japonezii sunt mari amatori de asemenea senzatii tari, in Europa fugu este interzis.

Poate ca este cea mai cunoscuta mancare toxica, insa fugu nu este nici cea mai toxica, nici cea mai des intalnita. Sunt o gramada de alimente pe cat de gustoase, pe atat de periculoase, care fac deliciul gourmetilor din lumea intreaga.

Ackee este un fel de fruct national in Jamaica. Cand este gatit, are gust de omleta, motiv pentru care se serveste alaturi de peste, la micul dejun. Problema este ca ackee trebuie sa fie bine copt in momentul cand ajunge pe farfurie, altfel provoaca greturi si varsaturi grave, care pot fi letale pentru copii. Se intampla atat de des ca oamenii sa manance ackee inca necopt, incat varsaturile provocate de acest fruct au ajuns boala nationala in Jamaica.

Citeste si:  PreÅŸedintele rus ÅŸi-a facut blog si cere cititorilor sa publice comentarii

Ca si ackee, cassava este des intalnit in farfuriile celor care traiesc la tropice. In Brazilia, Peru, Cuba, se foloseste pentru a face un fel de paine, intra in compozitia pastelor si a unor prajituri. Insa, daca nu este spalat si pregatit cum se cuvine, cassava poate sa dea ceva batai de cap. Un singur fruct contine destula cianura ca sa omoare un om.

In Africa, broasca-taur namibiana este considerata o delicatesa. Numai ca acest animal este pe cat de urat, pe atat de periculos. Cei care ii consuma carnea risca sa faca insuficienta renala. Dar africanii o apreciaza atat de mult, incat specia a ajuns pe cale de disparitie.

Desi nu este o tara la fel de exotica, Italia are si ea propriile delicatese mortale. Casu Marzu este ilegal, arata oribil si are un gust neplacut. Nu este vreun fruct sau vreun peste, ci un tip de branza, care poate avea efecte nefaste asupra sanatatii. Delicatesa sardiniana este facuta din lapte de capra stricat, asezonat cu viermisori vii. Cei care reusesc sa manance viermii care se zbat, sunt rasplatiti cu un gust acru, foarte puternic, pe care e posibil sa-l simta toata ziua. Ca sa nu mai spunem ca organismul uman nu este capabil sa digere viermii, care, uneori, traiesc in intestin, provocand sangerari, varsaturi si alte „bucurii”.

Citeste si:  Planificarea carierei

Amatorii de senzatii tari culinare spun ca gustul acestor mancaruri face ca pericolul sa fie nimica toata. De fapt, daca nu ar exista niciun fel de risc, probabil ca nu le-ar mai comanda nimeni. Si oricum, nici un banal pui cu legume nu este chiar sigur. In fiecare an, mii de oameni din intreaga lume, mor din cauza unor boli provocate de bacterii transmise prin carnea de pui. Salmonella este doar una dintre posibilitati. Daca ar fi sa ne luam dupa statistici, este mai sigur sa mananci fugu sau cassava decat carne de pui.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.