Mumia 3 – Mormantul Imparatului Dragon

Please select a featured image for your post

In general nu sunt o impatimita a marelui ecran, cu atat mai putin a filmelor gen horror sau adventure. Din cand in cand insa, nu strica si o experienta cinematografica de tipul Mumia 3 – Mormantul Imparatului Dragon, fie si doar pentru a-mi intari convingerile si preferintele. Primele doua parti, Mumia (1999) si Mumia se intoarce (2001) nu au fost spectaculoase, insa au fost relativ bine primite de public si de criticii consacrati in domeniu. A treia parte, desi nu neaparat necesara, se anunta totusi a fi o revenire in forta a lui Rick O’Connel (interpretat de Brendan Fraser), a sotiei sale Evelyn Carnahan – O’Connel (Maria Bello) si a aventurii lor spectaculase. Spre surprinderea unora si dezamagirea altora, Mumia 3, lansat oficial in Statele Unite pe 24 iulie 2008, si in Romania pe 8 August, s-a dovedit a fi un esec atat din punct de vedere al box office-ului, cat si al receptarii critice. In noiembrie 2001, regizorul Stephen Sommers isi exprima intentia de a reveni cu o a treia poveste doar daca aceasta avea sa fie „mai buna” decat cele anterioare. In 2004, cand au inceput de fapt pregatirile pentru o revenire a Mumiei, acelasi regizor si-a exprimat retinerea cu privire la scenariul noului film.
Drept urmare, producatorii de la Universal Pictures au decis ca Rob Cohen sa preia directia filmului care urma sa inceapa a fi produs in 2007, in doua locatii, Montreal si China. Controversele au continuat o data cu renuntarea la unul din rolulrile principale. Desi initial fusese de acord sa revina in rolul lui Evy O’Connel, detinatoarea a doua Oscaruri, Rachel Weisz, a refuzat in cele din urma sa faca parte din distributie, pe motivul, declarat, al „monotoniei” scenariului.
Citeste si:  Controversatul film "Ingeri si demoni" va avea premiera, in Romania si SUA, pe 15 mai
Dincolo de culisele cinematografice, filmul se prezinta ca oricare altul din serie – o combinatie mai mult sau mai putin reusita de comedie, actiune, science fiction si misticism. Actiunea se desfasoara la 13 ani distanta de momentul ultimei aventuri, cand Rick si Evy, retrasi din viata tumultoasa de agenti secreti inceraca sa se adapateze unui stil de viata mai domestic. Totusi, nu se dau in laturi de la o noua misiune, aceea de a returna guvernului chinez Ochuil de la Shangri – La, furat si adus in Marea Britanie. In acelasi timp, Alex (Luke Ford), fiul celor doi aventurieri, devenit arheolog, descopera mormantul lui Han(Jet Li), unul dintre cei mai importanti imparati chinezi. Actiunea se complica din momentul in care Roger Wilson (David Calder) si o grupare paramilitara chineza incearaca, si reusesc, sa il readuca la viata pe imparatul Han, singurul capabil, dupa parerea lor de a restabili ordinea in China. Desi Ochiul il resusciteaza pe imparat, el nu poate reveni pe deplin la viata decat daca bea apa din orasul celor vesnici, Shangri-La.
Citeste si:  Targul de nunti Bucovina: 06 - 08 martie 2009
De aici incolo, aventura se transforma intr-o cursa pe viata si pe moarte intre aventurieri, pe de o parte, si Imparatul Dragon, pe de alta. De la conditii atmosferice insuprotabile, armate de scheleti si fiinte supranaturale, la peisaje feerice, totul se invarte in jurul eternului conflict intre bine si rau. Evident, romantismul nu putea sa lipseasca. Si cum iubirea dintre Rick si Ivy era deja una matrimoniala, deci deloc interesanta, scenaristii au gasit o modalitate perfecta de imbina necesarul de „romance” cu tendintele globalizarii. Alex, tanarul european, inteligent si sexi, si Lin (Isabella Leong), asiatica protectoare de 2000 de ani a mormantului lui Han, se lupta si se indragostesc ca intr-o veritabila melodrama.
Citeste si:  Frumos, ieftin si aproape: Ohrid
Finalul este, evident, unul pozitiv, cu o nelipsita scena lasand loc de un eventual al patrulea episod al povestii. Judecand dupa faptul ca in tari precum Tailanda si Corea filmul s-a situat mai multe saptamani in top, s-ar putea sa avem surpriza unei noi aventuri marca … O’Connel & Co.


Un comentariu
  1. foarte slab filmul 🙂 primele parti au fost mult mai reusite 🙂 pacat de Jet Li..este un actor bun…mie personal imi place cum joaca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.