Noaptea de Sanziene la Institutul Francez din Bucuresti

Du-te, Soare, vino, Luna,
Sanzienele imbuna!

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta marti, 23 iunie 2015, de dupa-amiaza si pana spre miezul noptii, in curtea Institutului Francez din Bucuresti, pentru a sarbatori Sanzienele sau Dragaica si Ziua Universala a Iei, cu expozitie de ii din toate zonele Romaniei. Muzici si povestea Sanzienelor, ateliere de creativitate si lecturi, proiectii… stele si mistere.

Program:

de la 14.00 la 24.00 – in curtea IFB: ii de sarbatoare si camasi de lucru, ii cu poale si ii fara poale, ie cu altita, ii ciupag, ie de mireasa, ie din panza lucrata in casa, ii cu margele, ii cu fodori la maneci, camasi incretite la gat… toate purtate de fete frumoase si voioase;
de la 14.00 pana la 16.00 – ateliere de impletit coronite din spice de grau, flori de camp si din flori de sanziene, impreuna cu Adriana Cioran;
de la 14.00 pana la 22.00 – Galeria de Arta Taraneasca vine cu lucruri fel de fel la vanzare in curte;
17.00 – lectura din Noaptea de Sanziene de Mircea Eliade, cu actrita Adriana Mocca;
18.30Puterea florii – o scurta cuvantare etnologica sustinuta de Serban Anghelescu, etnolog;
20.00 – recitalul Grupului Vocal de Muzica Bizantina Anton Pann;
21.30 – lectura din Salomé de Oscar Wilde, tragedie intr-un singur act, in limba franceza;
23.30 – concert unplugged Maria Raducanu – voce si chitara.

Citeste si:  Franciza, un bun start in afaceri

Intrarea este libera.
Tinuta recomandata: ie / camasa taraneasca

Organizatori: Muzeul National al Taranului Roman, Institutul Francez
Parteneri: Chez Elvire, Clubul Taranului

Parteneri media ai MNTR: Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Radio Romania Bucuresti Fm, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, TV City, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, ziare.com, 24Fun, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.mediaiq.ro.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum conduci un colectiv

24 iunie: Sfantul Ion de Vara; Sanzienele (Dragaica)

Prin ea (Sanziana, Dragaica) o inteleg pe Ceres. Caci in acea vreme a anului cand incep sa se coaca semanaturile, toate fetele taranilor din satele invecinate se aduna si o aleg pe cea mai frumoasa dintre ele si ii dau numele de Dragaica. O petrec pe ogoare cu mare alai, o gatesc cu o cununa impletita din spice si cu multe basmale colorate si ii pun in maini cheile de la jitnite. Dragaica aceasta impodobita in acest chip se intoarce de la camp acasa cu mainile intinse si cu basmalele batute de vant, de parca ar zbura, si cutreiera toate satele din care s-a adunat lume sa o petreaca cantand si jucand laolalta cu toate tovarasele ei de joc, care o numesc foarte des sora si mai-marea lor in cantecele alcatuite cu destula iscusinta. Fetele din Moldova doresc din toata inima sa aibe parte de aceasta cinstire sateasca, desi in cantecele lor spun mereu, dupa datina, ca fata care a intruchipat Dragaica nu se poate marita decat abia dupa trei ani.

Citeste si:  Sinead O'Connor va concerta in premiera in Romania, pe 11 iunie

DIMITRIE CANTEMIRDescriptio Moldaviae


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.