fbpx

Piesa „The Balkan Girls”, interpretata de Elena Gheorghe, va reprezenta Romania la Eurovision

Piesa „The Balkan Girls”, interpretată de Elena Gheorghe (ex-Mandinga) ÅŸi compusă de LaurenÅ£iu Duţă, va reprezenta România la cea de-a 54-a ediÅ£ie a concursului Eurovision, în luna mai, la Moscova, după ce a câştigat, sâmbătă-seara, finala selecÅ£iei naÅ£ionale a concursului.

Piesa „The Balkan Girls”, compusă de LaurenÅ£iu Duţă, a fost aleasă câştigătoarea selecÅ£iei naÅ£ionale a Eurovision în urma însumării punctajelor obÅ£inute după realizarea clasamentelor juriului ÅŸi al televotului. Juriul a fost cel care a adus punctajul câştigător piesei, care în urma televotingului s-a clasat pe locul doi, după melodia „Dear Mama”, compusă de Costi Ioniţă ÅŸi interpretată de trupa Blaxy Girls.

„The Balkan Girls” a primit punctaj maxim din partea a ÅŸase dintre cei nouă membri ai juriului. Astfel, cu 10 puncte de la televoting si 12 puncte de la juriu, Elena Gheorghe a fost aleasă să reprezinte România la Moscova.

Citeste si:  Horoscopul lunii august

Finala selecţiei naţionale s-a desfăşurat între 12 piese alese în urma semifinalelor desfăşurate pe 27 şi 29 ianuarie. În finală, cei mai prolifici, dar şi cei mai controversaţi compozitori din aria pop, Costi Ioniţă şi Marius Moga, au avut împreună cinci piese, însă niciuna dintre acestea nu a reuşit să câştige.

Compozitorul Costi Ioniţă a fost prezent în finală cu trei piese, una interpretată chiar de el („Can you forgive”), iar celelalte două – de Blaxy Girls („Dear Mama”) ÅŸi IMBA („Round & round”), trupe pe care le ÅŸi impresariază. Marius Moga a avut două piese în finală – „Nu am cu cine”, interpretată de Red Blondes, ÅŸi „Love was never her friend”, interpretată de Dalma.

Citeste si:  Horoscopul dragostei in decembrie 2012

Juriul din finala selecţiei naţionale a fost format din compozitorii Andrei Kereştely şi Cristian Faur, Dana Dorian, cântăreţul Marcel Pavel, Liana Elekeş, Ştefan Naftanailă, George Zafiu, Cristian Zgabercea şi Aura Urziceanu (preşedinte).

Modalitatea de jurizare la finala naţională pentru Eurovision a fost 50% televot şi 50% juriu de specialitate. Câştigătoarea selecţiei naţionale a României a fost desemnată piesa cu cele mai multe puncte rezultate din însumarea punctajelor obţinute în urma realizării clasamentelor juriului şi al televotului.

Finala concursului european se va desfăşura la Moscova, pe 16 mai, deoarece în 2008 competiÅ£ia a fost câştigată de reprezentantul Rusiei, Dima Bilan, care a interpretat piesa „Believe”.

Pe 6 iunie 1954, Montreaux a devenit locul primei transmisii a reÅ£elei EBU Eurovision, de la Festivalul „Narcissus”. EBU, The European Broadcasting Union (Uniunea Europeană a Radiodifuzorilor), a fost înfiinÅ£ată în 12 februarie 1950 de către 23 de ţări. ÃŽn anul 1955, EBU a venit cu ideea unui concurs european de muzică, transmis simultan în toate ţările participante, dar ÅŸi în Australia, Canada, Egipt, Hong Kong, India, Jordania, Corea de Sud, Noua Zeelandă ÅŸi Statele Unite, chiar dacă aceste ţări nu au concurat. Prima ediÅ£ie Eurovision a fost organizată în ElveÅ£ia, la Lugano, în anul 1956.

Citeste si:  Harold Bloom taxeaza scriitori laureati cu Nobel, unii dintre ei considerati ilizibili si minori

Concursul Eurovision a fost rampa de lansare pentru nume importante ale muzicii pop, printre care legendara trupă suedeză Abba, câştigătoare a concursului cu piesa „Waterloo”, ÅŸi irlandezul Johnny Logan, interpret al hit-ului „Hold me now”.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.