fbpx

Piramida de la Chichen Itza

Chichen Itza, supranumit si „taramul fagaduintei”, este unul dintre cele mai importante dovezi ale civilizatiei Maya-Toltec. Situat pe teritoriul Mexicului, in peninsula Yucatan, acest important sit antic adaposteste una dintre Cele 7 noi minuni ale lumii.

Piramida lui Kukulkan, cu baza patrata si cu templu in varf, numita Castillo, a fost ultima constructie si, de altfel, si cea mai impresionanta dintre toate templele maiase. Veti refuza o plimbare prin locul considerat sacru, denumit „locul de langa rai, unde salasluiau zeii”?

Cel putin cu gandul si imaginatia va invit sa calatoriti spre acest complex mayas care, dupa mai bine de 400 de ani de uitare, a fost repus in circuitul monumentelor valoroase ale omenirii, prin intermediul arheologului american Sylvanus G. Morley, care in anul 1913 a convins Institutul Carnegie sa finanteze expeditia arheologica pentru aceasta zona a Mexicului.

Citeste si:  Patimi simple, omenesti si patimi livresti

Va avertizam dinainte ca drumul cu microbuzul catre situl care dezvaluie maretia civilizatiei Maya-Toltec contrasteaza puternic cu imaginea de lux a Cancunului – acolo unde se afla cel mai apropiat aeroport si de unde agentiile de turism ofera posibilitatea unei deplasari spre „taramul fagaduintei”. Pe marginea soselei, se dezvaluie prezentul nemilos: oameni care traiesc in saracie, in „case” lipsite si de cele mai elementare conditii, probabil la fel de „confortabile” ca si pe vremea stramosilor. Trebuie sa stiti, de asemenea, ca pentru a vizita Chichen Itza, trebuie sa aveti haine lejere de bumbac si pantofi usori, comozi, pentru a urca treptele inalte si abrupte ale piramidei, sa aveti ochelari de soare si palarii impotriva soarelui arzator. Sa nu uitati nici de lotiunile pentru protectie solara, impotriva tantarilor si musculitelor!

Odata ajunsi la sit, dupa cateva ore de mers cu microbuzul, in timpul carora ghidul local, vorbitor de engleza americana, va va pune in tema cu ce va asteapta, veti uita de prezent. Dar cand aveti in fata piramida Kukulkan va veti simti cu totul coplesiti. Veti fi impresionati de acustica ei perfecta – care face posibil ca si soaptele spuse de cineva la baza sa poata fi auzite in varf sau invers – iar, daca ajungeti acolo in data de 21 martie sau 21 septembrie, puteti fi martorii unui deosebit fenomen lunimos numit „miscarea sarpelui”. Aceasta deoarece umbrele lasate de soare pe treptele piramidei, la echinoctiul de primavara si cel de toamna, au rolul de a rememora ‘Muntele sarpelui”, locul unde populatia maya plaseaza Prima creatie.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 1-7 februarie

Piramida are 365 de trepte destul de inalte si abrupte, 18 terase si 52 de panouri, in consecinta este destul de greu de cucerit. Urcusul este usurat de niste franghii, mai putin folositoare la coborarea care pare si mai grea dupa o asemena ascensiune.

In ansamblu, se mai regasesc o serie de vestigii precum Templul Curtii Ovale, Tempul Jaguarului, Tempul Razboiul – Templul Chichen Itza propriu-zis, Osuarul, Platforma Venus, Plaforma Uliului si cea a Jaguarului. Toate aceste va vor oferi ocazia de a descoperi ca arhitectura Maya nu s-a impus prin masivitate si ingeniozitati tehnice, ci prin armonie, gratie si eleganta.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.