Polemica in M. Britanie in urma unor afirmatii rasiste facute de printul Harry

PrinÅ£ul Harry, al treilea în ordinea succesiunii la Tronul britanic, este iar în centrul unei polemici, pentru afirmaÅ£ii presupus rasiste făcute într-o înregistrate video, în care îl numeÅŸte „paki” (pakistanez) pe un militar, iar altuia îi spune „cel cu turbanul”, potrivit AFP.

Înregistrarea video, obţinută de săptămânalul News of the World, îl plasează din nou pe prinţul Harry, în vârstă de 24 de ani, într-o nouă controversă, la patru ani de la publicarea fotografiilor în care apărea deghizat ca nazist, la o petrecere.

Citeste si:  Nicoleta Luciu

ÃŽnregistrarea video a fost făcută de Harry în 2006, când era ofiÅ£er. Adresându-se unui elev ofiÅ£er de origine asiatică, el spune: „Ah, micul nostru prieten paki, Ahmed”. „Paki” este un termen peiorativ care desemnează indienii ÅŸi pakistanezii. India ÅŸi Pakistanul sunt foste colonii britanice. Harry face o a doua remarcă, în cursul unui exerciÅ£iu. ÃŽncă o dată, este în spatele camerei video când vede un coleg care are ceva înfăşurat în jurul capului. Când acesta se uită spre cameră, Harry spune „Iată-l pe Dan…La naiba, i-am putea spune ‘cel cu turbanul'” („raghead”, un alt termen rasist, care îi desemnează pe arabi).

Citeste si:  Obiectivele de cariera la inceputul de an

Familia regală a prezentat scuze, subliniind că prinÅ£ul a folosit termenul „paki” fără a se gândi, ca o poreclă pentru un membru foarte apreciat al unităţii sale”, ÅŸi a dat asigurări că „în niciun mod” el nu a vrut „să-ÅŸi insulte prietenul”. „PrinÅ£ul Harry înÅ£elege perfect că acest termen poate fi jignitor ÅŸi îi pare rău dacă a insultat pe cineva”, potrivit comunicatului.

Citeste si:  Afla cum sa te imbraci cand te duci la munca

Harry a luptat zece săptămâni în Afganistan, începând de la sfârşitul anului 2007, însă a fost nevoit să se întoarcă acasă, din cauza îngrijorărilor legate de securitatea sa. El urmează să înceapă în curând formarea ca pilot de elicopter.

InstituÅ£ia care se ocupă de monitorizarea discriminării în Marea Britanie a calificat aceste afirmaÅ£ii drept „deranjante” ÅŸi a cerut o anchetă Ministerului Apărării.


Un comentariu
  1. ce mai despica si astia firu-n patru. n-are voie omul sa deschida gura, sa faca o gluma ca-l analizeaza toti. ce viata trista si frustranta trebuie sa aiba si baiatul asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.