fbpx

Recrutarea tinerilor inca de la terminarea facultatii

Un articol extrem de interesant mi-a readus in atentie un subiect vechi – absolventii de facultate si sansele lor de a-si gasi un loc de munca potrivit cu pregatirea. Piata fortei de munca de la noi este una foarte dinamica, iar companiile ar trebui sa le ofere studentilor burse de studii care sa-i motiveze. In plus, companiile ar trebui sa-si recruteze viitorii angajati de pe bancile facultatilor. Aceasta tehnica nu este numai una incurajatoare pentru proaspetii absolventi, dar si benefica si practica pentru angajatori. Ei isi rezerva astfel sansa de a forma o serie importanta de profesionisti in spiritul companiei, au sansa sa ii fidelizeze si sa ii creasca in interiorul organizatiei.

Specialistii in resurse umane avertizeaza ca in prezent in Romania se poate vorbi de un deficit de forta de munca in anumite domenii, iar departamentele de specialitate ar trebui sa joace un rol mai important decat pana acum in recrutarea si mentinerea angajatilor. Domeniile in care exista un deficit de personal sunt cele in care a avut loc o dezvoltare exploziva intr-un timp prea scurt pentru a fi formati noi specialisti, de exemplu IT, banking, telecomunicatii, etc.

Citeste si:  Toamna schimbarilor

Metodele alternative la sistemul clasic de recrutare sunt in continua crestere si reinventare. Companiile multinationale de top din Romania initiaza programe interne complexe de training si dezvoltare pentru studenti sau proaspat absolventi. Formeaza astfel adevarate pepiniere de tineri care se specializeaza si capata experienta in domeniul respectiv. Companiile folosesc aceasta costisitoare dar valoroasa resursa fie atunci cand se incheie ciclul de specializare, fie atunci cand se face rulajul firesc de personal. Mai precis, aceste companii raman foarte rar in criza de specialisti pentru ca, atunci cand o persoana decide sa paraseasca organizatia, unul dintre tinerii deja cu destula experienta in domeniu ii poate lua cu usurinta locul.

Citeste si:  Atitudinea la locul de munca

Avantajul extraordinar al acestor pepiniere este, pe langa „sangele” mereu prospat, motivatia si forta cu care acesti tineri vin pe posturile vacante. Ei sunt pregatiti sa preia munca predecesorului angajat de unde a ramas acesta si sa o imbunatateasca, evitindu-se astfel o mare parte din pierderile firesti de experienta cauzate de succesiunea de personal.
Un curent important actual pe piata fortei de munca este acela ca serviciile de HR din cadrul companiilor ar trebui sa devina o parte importanta a afacerii pentru ca, prin intermediul acestor servicii, se aduce capital uman extrem de profitabil.

„De multe ori, cand companiile au probleme financiare, primul lucru pe care-l fac este sa restructureze din personal, negindindu-se ca acel personal este cel care aduce profitul. Cand se taie bugete, cel pentru HR este primul care cade. Important este ca functia de HR sa devina parte din afacere, pentru ca fara personal uman capabil nu se poate face o afacere”, a spus Camelia Cringus, reprezentantului biroului de resurse umane al Grupului Rompetrol, citata de NewsIn. Reprezentanta companiei mai amintea ca solutia pentru deficitul de personal reclamat de majoritatea firmelor mari poate fi motivarea tinerilor inca din facultate. Majoritatea tinerilor termina o facultate dupa care nu stiu ce cariera sa-si aleaga; de aceea firmele ar trebui sa se implice in sistemul de invatamant si sa-i motiveze pe tineri cu burse sau cu stagii de practica, pentru a-i convinge sa se angajeze dupa absolvire.

Citeste si:  Horoscopul senzualitatii
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.