Regatul Hasemit al Iordaniei

Please select a featured image for your post

Regatul Hasemit al Iordaniei sau Iordania, e situat in Orientul Apropiat si se invecineaza cu Siria in nord, cu Irak in nord -est, cu Arabia Sudita la est si sud si cu Israel si Teritoriile Ocupate, Palestina sau Autoritatea Palestiniana la vest. Iordania imparte cu Israelul coasta Marii Moarte si a Golfului Aqaba. Pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse urmatoarele obiective: Ruinele orasului Petra, Cetatea Quseir Amra si Situl Arheologic de la Um er-Rasas. Tara detine foarte multe locuri de o frumusete nespusa, de la mormintele antice de la Nabaten, templul lui Petra, pana la apa sarata a Marii Moarte si vechile orase Jerash si Pelala . Capitala Iordaniei se afla la Amman, oras numit in antichitate Philadelphia. Acesta a fost construit pe sapte coline, iar in prezent e un oras modern unde convietuiesc impreuna atat musulmanii cat si crestinii.
Citeste si:  Facultate & master - practica de vara
Dealul Citadelei reprezinta un important centru militar si un schit religios, numit si Jabal el Qala. Acesta dateaza din perioada romana si bizantina, iar unele parti, ramase nealterate, din epoca bronzului. Aceasta gazduieste Templul lui Hercule, despre care se crede ca ar fi fost construit in timpul Imperiului Roman, in timpul domniei lui Marcus Aurelius. In cel mai inalt punct al orasului, Jabal Ashrafieh se afla Abu Darweesh Mosque, o moschee diferita fata de celelalte. Exteriorul este decorat cu alb si negru iar in interior in culori luminoase si cu persane. Teatrul Roman, reprezinta una din cele mai vechi relicve din Iordania. Acesta a fost construit in timpul lui Antonius Pius si are o capacitate de 6000 de locuri, fiind folosit pentru sporturi si evenimente culturale.
Petra, a fost declarata una din cele 7 minuni ale lumii. Acesta e orasul vechilor nebateenilor si e construit pe o terasa din apropierea Vaii lui Moise. Acesta e faimos pentru tunelurile de apa si structurile sapate in roca si adaposteste comori precum: al Khaznet sau Trezoreria, Manastirea, Teatrul Roman, Criptele Regale si Inaltul Loc de Sacrificiu. Orasul taiat in stanca rosie poate fi vizitat pe jos sau calare pe magari ce pot fi inchiriati la intrarea in orasul muzeu.
Citeste si:  Sheba Bijuterii - rafinament si distinctie
Jerash, numit in antichitate Gerasa, e unul din cele mai bine pastrate orase romane din lume si un important punct de reper al arhitecturii romane imperiale. Cea mai frumoasa statiune din Iordania este Aqaba, situata la Marea Rosie. Aici se afla numeroase hoteluri cu preturi accesibile si se pot practica diverse sporturi nautice, precum snorkeling, ski nautic si windsurfing.
Citeste si:  De unde provine "Codul bunelor maniere"?
Marea Moarta e complet lipsita de viata animale si vegetala, datorita concentratiei mari de sare si minerale.
Aceste elemente ofera apei Marii Moarte proprietati curative recunoscute de inca acum 2000 de ani. Perioada favorabila pentru vizitarea Iordaniei este iarna si primavara, pentru ca temperaturile sunt mai reduse. Gastronomia iordaniana are influente din Palestina, Siria si Lebanon. Principalele ingrediente folosite in mancaruri sunt: painea, hummusul sau pasta de cabanos, tahina sau pasta de susan, ceapa si zeama de lamaie. Mancarurile traditionale sunt: kebabul, mezze, un fel de aperitive sau portii mici de mancare servite cu alcool sau mansaf pregatita din orez, paine, un cap de animal si alune, mancare ce simbolizeaza de obicei un eveniment important din viata familiei.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.