fbpx

Scenariu de Catalin Mitulescu premiat la Sarajevo

Proiectul “Eu când vreau să fluier, fluier”, lungmetrajul de debut al lui Florin Şerban, după un scenariu de Cătălin Mitulescu şi înscris pe piaţa de film din cadrul Festivalului de la Sarajevo, a primit un premiu în valoare de 7.500 de euro.

“Eu când vreau să fluier, fluier” a primit premiul Magic Box, prin care producţia va beneficia de servicii în valoare de 7.500 de euro, la cea de-a 14-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo desfăşurat în perioada 15-23 august, în cadrul programului CineLink, de sponsorizare a proiectelor unor tineri cineaşti.

“Importantă nu este valoarea premiului, ci faptul că membrii juriului au primit foarte bine proiectul, au fost impresionaţi de subiect şi ne-au lăudat. Ei vor să se facă filmul”, a declarat pentru NewsIn producătorul peliculei, Daniel Mitulescu, după participarea la Festivalul de la Sarajevo.

“Este prima apariţie pe piaţa cinematografică a lui Florin Şerban şi singurul proiect românesc premiat pe piaţa de film a festivalului, ceea ce înseamnă foarte mult. Festivalul de la Sarajevo a crescut mult în ultimii ani, iar participarea noastră a afost o ocazie să discutăm cu oamenii prezenţi acolo, cu reprezentanţi ai Festivalului de la Goteborg, cel mai mare din nordul Europei, cu reprezentanţi ai CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei) din Franţa”, a mai spus Mitulescu.

“Eu când vreau să fluier, fluier” este lungmetrajul de debut al lui Florin Şerban, care a mai regizat, printre altele, scurtmetrajul “Mecano”, alături de Cristian Nemescu şi Daniel Şerbănică.

Filmul lui Şerban a primit o finanţare de un milion de lei la sesiunea din iulie-august a concursului de proiecte organizat de CNC. Filmările vor începe în primăvara anului 2009, iar bugetul total se va ridica la 900.000 de euro, a precizat Daniel Mitulescu.

Filmul spune povestea unui tânăr de 17 ani, deţinut într-un penitenciar pentru minori, care se îndrăgosteşte de o studentă la Sociologie, aflată în instituţia respectivă pentru un studiu, şi vrea să o invite la o cafea. Acţiunea atinge punctul culminant când băiatul o răpeşte pe fată şi evadează din penitenciar, a spus Daniel Mitulescu. “Este o poveste de dragoste, dar şi privind responsabilitatea socială faţă de aceşti copii”, a adăugat Mitulescu.

Citeste si:  Sicilia, cea mai mare insula a Mediteranei

Echipa de producţie este în negocieri cu Agenţia Naţională a Penitenciarelor pentru a filma chiar într-un penitenciar. Între timp, regizorul Florin Şerban, va realiza ateliere de creaţie şi va filma un documentar în două penitenciare de minori din România, la Tichilesti, judeţul Brăila, şi la Craiova, în luna septembrie. “Şerban vrea să lucreze cu ei pentru a învăţa ce se întâmplă cu aceşti copii”, a mai spus producătorul peliculei.

Pe site-ul oficial al festivalului, proiectul câştigător al premiului Magic Box din acest an este anunţat cu introducerea “Din nou România”, după ce, la ediţia din 2006, proiectul “Un balon în formă de inimă”, în regia lui Cătălin Mitulescu, a obţinut finanţare, de 10.000 de euro, iar în 2007, “Felicia înainte de toate”, regizat de Melissa de Raaf şi Răzvan Rădulescu a obţinut premiul Festivalului de la Goteborg, pe piaţa de proiecte a Festivalului de la Sarajevo.

Alte trei proiecte româneÅŸti au mai participat anul acesta la CineLink – „Periferic/Outskirts”, după un scenariu de Cristian Mungiu ÅŸi Ioana Uricaru, în regia lui Anatoli Reghintovschi, „Medalia de onoare” după un scenariu de Tudor Voican, în regia lui Călin Netzer ÅŸi „Cu un pas în urma serafimilor” de Daniel Sandu.

Citeste si:  Alte greseli de manager

La ediÅ£ia 2008 a Festivalului de Film de la Sarajevo, în cadrul secÅ£iunii CineLink au mai fost premiate proiectele „Borders, Raindrops” de Nikola Mjlovic ÅŸi Vlastimir Sudar, (Bosnia-HerÅ£egovina ÅŸi Muntenegru), care a luat premiul Festivalului de Film de la Goteborg ÅŸi „Strange Forest” (Serbia) de Szabolcs Tolnai, care a primit premiul CNC din FranÅ£a, ÅŸi “Broken Mussels” (Turcia) de Seyfetin Tokmak, care a luat premiul oferit de televiziunea ARTE, toate cele trei distincÅ£ii valorând câte 2.500 de euro.

Producătorul “Borken Mussels”, Serkan Cakarer, a primit o bursă EAVE, pentru a îşi dezvolta în continuare proiectul.

Trofeul “Heart of Sararjevo” (“Inima oraşului Sarajevo”), premiul cel mare al Festivalului de Film de la Sarajevo, i-a fost decernat sâmbătă seara regizorului croat Goran Rušinović, pentru filmul “Buick Riviera”, o coproducţie Croaţia/Bosnia Herţegovina/Germania/SUA. Premiul, în valoare de 25.000 de euro, este sponsorizat anul acesta de Consiliul Europei, care a devenit partener oficial al Festivalului de Film de la Sarajevo.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.