fbpx

Specialitati scotiene: fantome si monstri

Nu ne dam seama daca e mai usor sa construiesti un mit decat autostrazi si hoteluri, cer e ca scotienii atrag vizitatori straini nu atat prin infrastructura aferenta turismului, cat prin legende infioratoare. La fel de adevarat e ca legendele s-au nascut pe cand caii si calestile nu umblau pe autostrazi; meritul scotienilor de azi e ca au stiut sa exploateze povestile.

Cel mai vizitat castel scotian se afla in apropierea orasului Inverness: Cawdor Castle. Aportul de baza la faima lui l-a avut William Shakespeare, plasând în aceasta cladire crima savarsita de Macbeth: imboldit de sotia sa, l-a injunghiat pe regele Scotiei, Duncan, caruia i-a luat locul.

Titlul piesei scrise de bardul Will, care coincide cu numele criminalului, nici nu e rostit de actorii mai superstitiosi, care ii spun Tragedia scotiana si pentru cunoscatori e de ajuns. Incantatiile pe care niste vrajitoare le rostesc au fost gasite drept sursa a nenorocirilor, ele sunt extrase din practicile reale de magie neagra ale vremii, iar sirul catastrofelor pe care le-au generat e unul lung. Pe unde s-a jucat Tragedia scotiana, ba au murit oameni implicati in spectacol, ba au ars teatre. Chiar dupa premiera absoluta, din 1611, actorul care o interpreta (in travesti, dupa regulile vremii) pe Lady Macbeth a murit. Blestemul a ajuns chiar si pe plaiurile noastre. In 2008, la Opera Romana din Bucuresti, in timpul repetitiilor pentru Tragedia scotiana a murit un corist, iar trei instrumentisti care terminasera de repetat pe ziua aceea au fost accidentati, ca pietoni, pe zebra.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie este iubitul tau, ca sa iti spun cat de fidel iti este

foto

Cawdor Castle e deschis turistilor, pentru 8 lire de adult si 5 lire de copil, in perioada 1 mai – 14 octombrie, cand incinta nu necesita incalzire – hai ca i-am prins pe cei care o administreaza cat sunt de zgarciti! Cele doua fantome locatare permanente ale castelului se pare ca nu sufera din lipsa caldurii. Culmea, intre ele nu se afla regele Duncan. Ambele sunt de sex feminin, una fiind ciunga, si anume fata contelui de Cawdor, pe care tatal ei a surprins-o cu un iubit nepotrivit si i-a taiat mainile, sa nu-l mai poata imbratisa. Fata, singura la parinti, a murit de tanara, dar nici ruda ei care i-a luat locul drept mostenitoare n-a avut zile prea multe. A murit intr-o rochie de catifea albastra, cu vreo sase secole in urma, pe care o poarta si in ziua de azi, spun martorii aparitiilor ei.

Citeste si:  Mutilari de dragul frumusetii: alungirea gatului

Chillingham Castle, din Northumberland, dateaza, in parte, din secolul XIII, fiind extins dupa aceea. In prezent, e proprietate privata, dar e si deschis publicului jumatate din an. Evident, in jumatatea calda a anului, aprilie – noiembrie. Cine vrea poate sa-si organizeze aici nunta sau petrecerea zilei de nastere. Stafiile care bantuie pe aici sunt mai multe decat la Cawdor Castle si si-au gasit sfarsitul in mod oribil. Regele Eduard I le taia osanditilor sai bratele si picioarele si ii arunca intr-un beci. Calaul sau a fost inca mai ingenios, brevetand instrumente de tortura care pot fi vazute si azi.

Exista agentii de turism care ofera circuite ale castelelor scotiene. Intr-un sejur, intelegand prin asta sensul de baza, sapte zile, in afara unui castel pe zi mai vizitezi si distilerii de whisky, rezervatii de pasari si asisti la dresuri de soim. Si mai vizitezi ceva important, Loch Ness. Nessie, monstrul din acest lac, a trebuit sa se nasca deoarece Urquhart, castelul aferent zonei, e o ruina si nu prea ai ce vizita la el.

Citeste si:  Adrian Nour & Cantaloop: Vom incerca sa fim gazda perfecta pentru o calatorie imaginara cu SUBMARINUL GALBEN!

foto

Nessie s-a nascut in 1933, la 2 mai. O fi fost zi nelucratoare la acea data, n-o fi fost, dar un cuplu, sot si sotie, se plimba cu barca pe lac. Ambii au vazut dihania pe un mal: vreo zece metri lungime, semana cu un dinozaur. Agitatia a pornit-o presa. Un an mai tarziu, cineva a facut o fotografie ce avea sa devina faimoasa: un monstru scotand capul cu gat lung din apele lacului. E un plesiozaur, au spus destui cunoscatori. De atunci, s-au organizat fel de fel de expeditii stiintifice. N-a descoperit niminei ceva concret, doar indicii vagi privind existenta unei creaturi bizare pe care nici tehnologia moderna nu le-a putut nega. Suficient pentru ca-n micul oras Drumnadrochit sa ia fiinta Centrul Oficial de Expozitii dedicat lui Nessie.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.