Statuia lui Iisus Hristos Mantuitorul (Cristo Redentor)

Cand am propus Rio de Janeiro ca destinatie turistica am vorbit si despre simbolul ce imbratiseaza orasul – Statuia lui Iisus Hristos Mantuitorul. Insa, pornind in drum spre Noile Minuni ale Lumii, nu putem sa o ocolim, cand avem de spus atatea despre simbolul Braziliei, despre statuia care este „mult mai mult decat o simpla atractie turistica”.

Construita pe Muntele Corcovado, de la marginea metropolei braziliene, statuia lui Iisus Mantuitorul este inconjurata de Gradina Botanica a orasului, intreg ansamblul fiind considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Monumentul are o inaltime de 30 m, este asezat pe un piedestal de 8 m, cantareste in total 1.145 tone si este vizibil zi si noapte din toate cartierele orasului.

Ideea de a construi o imensa statuie pe varful Muntelui Corcovado a fost a preotului catolic Pedro Maria Boss care, in anul 1850, i-a scris printesei imperiale a Braziliei, Isabel, cerandu-i bani ca sa ridice acest monument religios. Cum suverana nu era tocmai o credincioasa ferventa, propunerea a fost aruncata intr-un colt al Cancelariei imperiale. In 1889, Brazilia a devenit insa republica, iar Biserica a fost separata – in mod oficial – de stat. Proiectul a fost imbratisat, in 1921, de catre Arhidioceza din Rio de Janeiro, ca un mod de a marca celebrarea Centenarului Independentei Braziliei, planificata pentru anul urmator. Constructia statuii a inceput in anul 1927, dupa modele de diferite marimi. Toate calculele au fost facute de Coast Hisses, ajutat de Pedro Viana si Heitor Levy.

Citeste si:  Antreprenorul criminal si filosof

1931 este celebrul an in care Statuia lui Christos Mantuitorul a fost inaugurata, pe 12 octombrie. Ultimul design al monumentului a fost facut de Carlos Oswald si de sculptorul francez Paul Landowski care au luat sarcina de a executa sculptura. Vremea rea a afectat insa puterea semnalului si luminile au fost aprinse manual de muncitorii de la Corcovado. Christos Mantuitorul de pe muntele Corovado a devenit cea mai mare sculptura art deco din lume.

Citeste si:  LVMEN EST OMEN Arta, istoria si spiritualitatea iluminatului artificial

Pana in ziua de azi, cateva reforme au fost completate pentru a asigura calitatea statuii. Initial, la statuie nu se putea ajunge decat fie cu trenul, fie urcand cele 222 de trepte sapate in stanca, dar in anul 2002 au mai fost montate trei lifturi si patru scari rulante, care fac acum accesul pelerinilor mult mai usor.

Tinerii se pot casatori langa statuia inalta de 38 de metri, in capela inaugurata la picioarele monumentului. La consacrare, presa braziliana a scris ca, in acest fel, Muntele Ispitelor si al Cocosatului devine un loc sfant. Aceasta fraza, care a starnit iritare la Vatican, facea referire la numele dat muntelui de primii portughezi, in secolul al XVI-lea, care l-au botezat „Pinaculo da Tentacao” („Muntele Ispitelor”). Dupa un secol, muntele a fost rebotezat „Corcovado” („Cocosatul”), un nume derivat din forma sa, care seamana cu spinarea unui cocosat. Azi, toata lumea ii spune Muntele lui Iisus.

Citeste si:  Creaturi din lemn - Expozitie de fotografie de Daniel Munteanu

Obiectivul atrage anual milioane de turisti care vor sa admire panorama citadelei si, de ce nu, sa asiste la evenimentele culturale si muzicale care au loc in amfiteatrul construit pe Muntele Corcovado. Aflati la baza statuii, panorama spectaculoasa asupra orasului ne va arata de ce Rio este supranumit Cidade Maravilhosa (Orasul Minunat)…


2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.