fbpx

Tara druizilor, a lui Arthur, a lui Merlin. Intr-un cuvant, a Galilor

Tara Galilor e una dintre cele patru componente ale Regatului Unit si se afla in sud-vestul insulei cu Anglia si Scotia. Si mai la vest, vine o alta insula, cu Republica Irlanda, care ar fi culmea sa faca parte din Regat, si Irlanda de Nord, care face parte. Tara Galilor, mult mai cunoscuta in afara Romaniei drept Wales, e vestita prin druizii ei facatori de vraji, prin Asterix si Obelix si, mai nou, prin aceea ca doua echipe de fotbal de pe teritoriul sau vor joaca, de la toamna, in prima liga engleza de fotbal, cea mai tare din lume. Swansea se gasea acolo de doi ani, iar acum a promovat si Cardiff.

Stiti, fara doar si poate, ca William, fiul Dianei si sotul lui Kate, este print de Wales. In 1301, la scurta vreme dupa ce se lamurise relatia Angliei cu Tara Galilor, prin statuarea suveranitatii primeia, regele englez Eduard I i-a conferit fiului sau cel mare, Eduard II, titlul de print de Wales. Asa au procedat toti monarhii ulteriori ai Angliei, pana-n ziua de azi inclusiv, cu exceptia chiar a lui Eduard II, care nu avea habar ca se abate de la o traditie seculara. Henry VI al Angliei a fost primul rege cu origini galeze, iar fiul sau Henry VIII a unit Anglia cu Tara Galilor, la 1536. Evident, nu putem consemna toate evenimentele istorice importante din viata acestei tari. O fac insa castelele si muzeele aflate pe pamantul respectiv intr-o densitate impresionanta.

Citeste si:  Ummagumma.ro - fandoseli de toamna!

Poate ca nu v-ati propus sa vizitati strict Tara Galilor. Dar foarte aproape de granita cu ea se afla cateva mari orase ale Angliei: Birmingham, Liverpool, Manchester. Ar fi pacat ca, ajungand in vreunul dintre ele, sa nu mergeti la o zvarlitura de bat mai departe, in aceasta tarisoara pitoreasca si mustind de legende. Regele Arthur, a carui identitate n-a fost nicicand probata, e galez, desigur, sustin localnicii. Simbolul lor national il reprezinta o faptura cu existenta de asemenea nedovedita, dragonul. Merlin vrajitorul a trait si el in aceste locuri. Sau in aceste lacuri. Un rau, un munte, un lac, o mica asezare umana sau o ferma, nu mai vorbim de castele – fiecare se leaga de o legenda cu zane sau druizi, cu animale fabuloase.

Capitala tarii este, din 1955, Cardiff, aflat in sud si numarand 320.000 de locuitori. E pe Malul Marii Celtice, incorporata in Oceanul Atlantic si atrage mai multi turisti decat ati putea crede, de ordinul milioanelor anual. Muzeul Istoric National e in aer liber. Nici nu s-ar putea altcumva, fiindca expune cladiri din toate epocile istorice, aduse aici. Constructii stravechi se afla cu duiumul si in afara muzeului, din vremea dinastiei Eduarzilor: City Hall, Cardiff Crown Court, un corp al Universitatii. In anii ’90, Cardiff a avut o dezvoltare fara precedent. In golful care poarta numele orasului s-au ridicat Wales Assembly, complexul Wales Millennium Center si Millennium Stadium, unde salasluieste federatia nationala de rugby. Biserici, catedrale, temple care slujesc diverselor religii gasiti in Cardiff o multime. Castelul Cardiff e chiar in centrul orasului. Coch si St Fagans sunt si ele castele in capitala. Turistii dependenti de shopping nu se vor simti ai nimanui. In Cardiff au la dispozitie un bazar in stil victorian.

foto

foto

Pe o raza nu mai mare de opt mile din Cardiff intalnim vestigii cum ar fi mormantul Sfantului Lythans, mormantul Tinkinswood si mormantul Caerarfau. In locul numit Gwern y Cleppa Long Barrow sunt vestigii ale unor asezari omenesti din neolitic, in varsta de opt milenii. Undeva in centrul tarii (distantele din Tara Galilor sunt mici chiar si intre extremitatile geografice), in Kite County, exista o zona in care traieste sub protectie gaia rosie. E o pasare rapitoare, de unde si expresia „te ia gaia“. Doua castele ar mai merita din plin dumul pana la ele. Unul e Castelul Perembroke, aflat pe malul raului Estuary, dar aveti grija sa nu va aventurati singuri prin subterane, ca nu mai iesiti. Aici s-a nascut Henry Tudor, Henry VI, de care vorbeam mai sus. Altul e Castelul Harlech, din Golful Cardigan, de unde se zaresc muntii Snowdonia. Pe crestele lor va va purta, de veti voi, un trenulet vechi si parca de jucarie.

Citeste si:  Schimbarea structurii jobului

foto

foto

In iulie si august, vremea e buna de plaja. In preajma oraselor Cardiff si Swansea se gasesc statiuni: Aberavon, Barry, Porthcawl, Oxwich, Port Eynon. Statiunea Tenby pastreaza parfum medieval. In micuta insula Angelesy gasiti un sat celebru in Marea Britanie. De va veti imprieteni cu vreun localnic si veti hotari sa corespondati ulterior cu el, cereti-i neaparat adresa de e-mail. Ar fi dificil sa purtati corespondenta prin posta clasica: localitatea de destinatie pe care ar trebui s-o scrieti langa timbru se cheama Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

foto

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.