The Curious Case of Benjamin Button

Please select a featured image for your post

Intotdeauna o ecranizare mi-a atras atentia si involuntar am fost tentata sa o vizionez. Mai ales cand e vorba de Scott Fitzgerald, ecranizarea a devenit si mai atragatoare, ca sa nu mai vorbim despre actorul din rolul principal – Brad Pitt. Este vorba evident despre The Curious Case of Benjamin Button, unul dintre cele mai vizionate filme ale anului trecut si un candidat foarte serios la nu mai putin de 13 categorii ale premiilor Oscar. Filmul e unul profund, greu de inteles la prima vizionare, fiind de departe mult mai mult decat o simpla poveste de dragoste, sau una politista, asa cum poate am crede daca ne-am lua doar dupa titlu si intuitia proprie. De fapt, filmul are o alta miza, aratand cum numai cinematograful poate sa o faca, in ce fel trecerea timpul isi pune amprenta in viata unui om.
Citeste si:  Adrian Mutu
Povestea respecta ca si titlul, intocmai liniile trasate de Scott Fizgerald insa doar pana la un punct, acolo unde istoria insasi nu ii mai permitea scriitorului sa intervina. Totul incepe in perioada uraganului Catrina, cand Daisy (Cate Blanchett), e pe patul de moarte si ii povesteste fiicei ei despre istoria unui ceasornicar orb angajat sa construiasca un ceas in gara din New Orleans. In loc sa faca un ceas obisnuit insa, batranul alege sa faca unul care sa mearga invers, sperand ca astfel sa poata intoarce timpul si sa isi readuca fiul din razboi. Apoi, povestea se muta in trecut, pe masura ce fiica lui Daisy, Caroline (Julia Ormond), incepe sa citeasca din jurnalul unui anume Benjamin Button. Perspectiva se schimba, iar presonajul principal devine, evident, acesta din urma. Povestea lui e cat se poate de ciudata si antrenanta in acelasi timp.
Citeste si:  Unde mergem n week-end? 25-27 iulie
Actiunea filmului se intinde pe o perioada de aproape 90 de ani, incepand cu 1918, cand Benjamin Button se naste ca un copil ciudat, a carui mama moare la nastere si care arata de parca ar avea 86 de ani, si nu ar fi un nou nascut. Incet, incet insa, Benjamin intenersete, astfel incat, in loc sa vedem un batranel miscandu-se prin peisaj, vedem un personaj din ce in ce mai atragator. Cand are aproape 70 de ani, Benjamin o intalneste pe Daisy, femeia de care se indragosteste apoi, cand devine si mai tanar. Experienta lui cuprinde de asemenea o intriga destul de complicata, cu legaturi familiale ce se releva abia spre sfarsit, si mai ales cu o incarcatura emotionala foarte mare.
Citeste si:  Piatra si fierul 23 septembrie 2012 – 22 septembrie 2013
Desigur, povestea se sfarseste aproape la fel de ciudat precum a si inceput. Imaginea ceasului uitat sub daramaturile cauzate de uragan, inca invartindu-si acele in sens invers e cu siguranta una care asigura simetria filmului. Una peste alta insa, dincolo de o poveste emotionanta pe care Brad Pitt o joaca impecabil, indiferent de varsta pe care o are persoanjul sau, filmul impresioneaza prin ideea nu de foarte multe ori expermentata de cineasti. Faptul ca poate exista in acest univers un ceas care sa intoarca timpul ne pune toturor un mare semn de intrebare…daca am putea face lucrurile altfel, oare ce am face? The Curious Case of Benjamin Button asadar, un film pe care cu siguranta il veti revedea.


2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.