fbpx

Tribunalul turc a decis achitarea scriitorului Nedim Gürsel, judecat pentru denigrarea Islamului

Scriitorul Nedim Gürsel, judecat în Turcia pentru denigrarea valorilor religioase, ofense aduse statului ÅŸi moralei publice, în romanul „Fiicele lui Allah”, a fost achitat de tribunalul din Istanbul, în urma presiunilor exercitate de comunităţile occidentale de scriitori, anunţă Nouvel Observateur.

Nedim Gürsel risca să petreacă între 6 ÅŸi 12 luni în închisoare, după ce raportul Diyanet, publicat în Turcia, incrimina în termeni extrem de duri ÅŸi minuÅ£ioÅŸi romanul „Fiicele lui Allah”, etichetat ca un text care „aruncă în ridicol pe Dumnezeu, profeÅ£ii, sfinÅ£ii apostoli, principiile religioase, cărÅ£ile sacre ÅŸi cultele religioase”. Bazându-se pe articolul 216 al Codului penal al Turciei, adoptat cu trei ani înaintea demarării negocierilor cu Uniunea Europeană, parchetul turc a decis că Gürsel a adus „atingere publică valorilor religioase” ÅŸi i-a intentat proces.

Citeste si:  Tigara electronica

„Fiicele lui Allah”, carte vândută în peste 30.000 de exemplare în Turcia, spune povestea profetului Mahomet ÅŸi a naÅŸterii religiei musulmane, punând în corelaÅ£ie credinÅ£a cu violenÅ£a în Islam. Rezident la Paris, Gürsel coordonează cercetările în cadrul CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique ) ÅŸi predă literatură turcă la Sorbona. ÃŽn vârstă de 57 de ani, scriitorul a semnat 30 de cărÅ£i de diferite genuri, traduse în 12 limbi.

Citeste si:  Saptamana PSI pentru parinti: 23 februarie - 1 martie, 2015

La începutul lunii mai, s-au solidarizat cu Gürsel nume mari ale literaturii contemporane, inclusiv Orhan Pamuk, el însuşi trecut printr-o experienţă similară în Turcia, printr-o petiţie, iar scriitorul Marc Levy a scris o pledoarie în apărarea scriitorului.

Conflictul Turciei cu scriitorii ei nu este singular, Iranul fiind alt stat care a pornit un proces celebru contra lui Salman Rushdie, autorul „Versetelor satanice”. ÃŽn 1989, ayatollahul Khomeini a dat un verdict religios (fatwa) care îl condamnă la moarte, iar o fundaÅ£ie din Iran a oferit chiar o recompensă de un milion de dolari pentru moartea lui Rushdie, suma fiind dublată în 1997.

Citeste si:  Horoscopul dragostei in noiembrie

În Turcia, laureatul Nobel Orhan Pamuk a fost nevoit să-şi abandoneze ţare în 2005, după ce a criticat două episoade sângeroase, genocidul armenilor din 1915 şi un atac asupra minorităţii kurde. Revenit în Turcia, Pamuk a fost acuzat de procurori pentru insulte aduse ţării, dar procesul a fost ulterior abandonat şi datorită personalităţilor culturale din Europa, care i-au luat apărarea.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.