Zilele Muzeului Taranului Roman

Ca in fiecare an, de Ziua Crucii, Muzeul Taranului praznuieste cu expozitii, targ de icoane, conferinte, filme si muzici traditionale.

Va asteptam in perioada 11 – 21 septembrie 2014, la cea de a cincea editie a Zilelor Muzeului Taranului.

Joi, 11 septembrie, ora 18, va invitam la vernisajul expozitiei Gateala capului. Evenimentul va avea loc in Studioul Horia Bernea si in Sala Tancred Banateanu.

Stergar sau manastergura, pomeselnic, chindeu de cap, praboada, hobot, paunite, panzatura; marame si „valitori“; conci din bani de argint si naframe industriale; palarii lucrate din postav sau pasla, dar si din pai, impodobite cu flori, cu panglica sau cu „struturi“; caciuli barbatesti si cusme „rotilate“…

Citeste si:  Logitech Harmony One - telecomanda universala

Vineri, 12 septembrie, ora 17, la Sala Irina Nicolau, vom vernisa expozitia Odoare dintr-un sipet nestiut (II). Marius Matei – portul banatean, dedicata costumului popular din zona Banatului de campie.

Nu ratati, nici in acest an, Targul iconarilor si al mesterilor cruceri
, din 12 in 14 septembrie. Descoperiti, ca de obicei, in targ: praznicare, sfinti protectori, sarbatorile mari, heruvimi, Crucea in variante ne-imputinate, inchipuite si zugravite pe icoane pe lemn, icoane pe sticla, icoane de vatra, crucite, cruci de mana, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte si lucrari care se inscriu in teritoriul artei sacre. Insotim iconarii cu poame de toamna, suc de mere, turta dulce, dulceturi, miere si prajituri de casa…

Citeste si:  Cariera in vremea crizei (I)

Sambata, 13 septembrie, la ora 19.00, iubitorii muzicilor traditionale sunt asteptati in curtea interioara, la concertul HORI STRAVECHI din Tara Lapusului si a Maramuresului?, sustinut de Nicolae Pitis si Maria Casandra Hausi.

Doua conferinte vor delecta publicul: duminica, 14 septembrie, la ora 16, Pr. conf. dr. Radu Petre Muresan va vorbi despre Sfanta Cruce in viata crestina, iar luni, 15 septembrie, la ora 18, Matei Stircea-Craciun va sustine o prelegere despre Valorile taranesti in sculptura brancusiana.

Citeste si:  Au si ei scandalagii lor...Rihanna si Chris Brown

Joi, 18 septembrie, la ora 18, la Sala Foaier, va avea loc vernisajul expozitiei Materia martir. Graul. Dincolo de temele explorate deja de etnologia clasica, operam selectiv intersectand teritorii diverse: antropologie, arta vizuala, sociologie, istorie, si folosind instrumente de lucru de la istorie orala, text literar, imagine iconografica, fotografii martor, la obiecte autobiografice, obiecte ritualice (cununa de grau, colaci, paine, coliva), instalatii audio-video si, nu in ultimul rand, materii organice.

Din programul acestui an nu vor lipsi lansarile de carte, concertele si filmele din cadrul Noptii Albe a Filmului Romanesc.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.