„Made in Romania”

Miercuri, 23 Aprilie 2008, orele 19:30 la Sala Rapsodia din Str. Lipscani nr. 53, Compania de teatru PassePartout DP prezinta spectacolul MADE IN ROMANIA.

Scenariul si regia: Dan Puric

Distributia: Carmen Ungureanu, Adrian Horobet, Richard Bovnovczki, Ileana Olteanu, Dragos Huluba,Violeta Totir, Dana Cavaleru, Vlad Oancea, Lucian Maxim, Adriana Butoi, Andrei Vasluianu, Oxana Moravec, Ioana Visalon, Adriana Nicolae, Ion Parea, Adelaida Zamfira, Nicolae Nastasia, Eduard Dumitru, Ramona Cutina, Silviu Oltean, Florin Rosu, Mihai Baranga, Andreea Padurariu.

Purtand semnatura originala a lui Dan Puric, acest spectacol, lansat in decembrie 2001 la Sala Rapsodia a fost si ramane o provocare a reputatului actor si regizor, ca si a tinerei sale trupe, adresata atat artei spectacolului romanesc cat ÅŸi propriilor performante din spectacolele sale anterioare: „Pantomimia”, „Toujours l ‘amour”, „Costumele!”. „Made în Romania” este o irezistibila si savuroasa insiruire de asa-zise povestioare muzicalo-moralizatoare care surprind si incanta spectatorul prin ineditul desfasurarii, prin haz si dezinvoltura. Amalgamate intr-un stil inconfundabil chiar de catre Dan Puric, „story-urile” se dizolva pe nesimtite unele in celelalte si se revarsa in sala de spectacol starnind relaxare si buna dispozitie. Intregul spectacol este strafulgerat de traditia gagurilor specifice filmului mut, pe cand finalul, surprinzator, transfigureaza dintr-odata pantomima si stepul in dans popular romanesc. In tot acest timp, umorul (de o rafinata calitate) devine tot mai molipsitor, potentand performantele interpretative ale actorilor, iar pe masura ce spectatorii sunt prinsi in joc, tinerii artisti stimulati de succesul de public- improvizeaza cu rafinata virtuozitate.

Citeste si:  Mutilari de dragul frumusetii: legarea picioarelor

„Made în Romania” devine pentru arta fara cuvant – in care este neintrecut Dan Puric – expresia profund originala a unei creatii unice pentru spatiul cultural romanesc, in care intruchiparea candida a bucuriei jocului este sublimata teatral în degajari energetice greu de cuantificat.

Romania conceputa de Dan Puric este o forma de work in progres, o structura descompusa secvential cu o minutie a fiecarui detaliu regasit ulterior in unitatea de ansamblu. Costumele create de Irina Solomon se integreaza perfect acestei figuratii in miscare, antrenament zilnic realizat cu precizie si finete, intr-o tara in care oamenii rad, plang, se cauta si incearca sa se intalneasca candva. Si pentru ca toate acestea trebuiau sa poarte un nume, li s-a spus „Made in Romania”.
Tesatura numita Romania se intregeste prin suprapunerea planurilor temporale. Flash-uri din trecut şi fragmente de prezent coexista într-o fluctuatie a mentalitatilor si perceptiilor. Preferinta pentru filmele cu karate si dependenta ce o induc, plierea pe un anumit tip de comportament in acord cu lumea reprezentata de ele sunt savuros parodiate. Gesturile sacadat-mecanice ale luptatorilor sunt intrepatrunse da valsul idilic al mirilor, intr-un amalgam, unde fluxul combinatiilor nu mai surprinde pe nimeni. Miza spectacolului este aceea de a extrage imagini cheie, cu o functie mnemotehnica excelent valorizata si de a sintetiza in acelasi timp nota de specificitate.

Citeste si:  Traseaza prioritatile tale

Spectacolul plin de umor si laconice povesti pline de haz, este o viziune romaneasca asupra sufletului lumii. Aproape nimic din ce este omenesc nu lipseste din acest puzzle al conditiei individului si a societatii, derulat in ritmuri si imagini naucitoare, in care artele martiale se intalnesc cu valsul, iar parodia suculenta la adresa unor sintagme din filmul japonez este contrapunctata, in final, de vitalitatea dezlantuita a dansului popular. Spectacolul se bazeaza pe sinteza unor diferite mijloace de expresie scenica: step, pantomima, dans, lumini si muzica, spirit si emotie.

Citeste si:  Primul manual de istoria comunismului din România va fi lansat pe 10 septembrie

www.passe-partoutdp.ro

Relatii si rezervari la tel. 315.89.80 sau 0722.768.648


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.