Etica manageriala

1.Gandeste-te la binele celor din jurul tau
Trebuie sa iei in calcul ceea ce inseamna acest „bine” pentru echipa ta, pentru colegii tai, pentru superiori dar si pentru partenerii de afaceri. Nu ii omite insa pe cei care nu sunt participanti directi la actiunile tale sau nu sunt loviti in mod direct de rezultatele actiunii tale. Mai devreme sau mai tarziu, lucrurile pot lua o alta intorsatura, neasteptata.
2.Gandeste ca un membru al unui colectiv
Intr-adevar, a fi etic este o disciplina personala, o lupta permanenta cu sine, dar asta nu presupune sa gandesti neaparat ca un individ izolat. Faci parte dintr-un colectiv si trebuie sa fi conectata la valorile si comportamentele celor din jurul tau.
3.Da ascultare legilor si supune-te lor
Conform acestei reguli, trebuie sa respectam regulile si procedurile de lucru existente in companie. Reguli ca cele privind comportamentul la birou, tinuta, programul de lucru, reguli privind fumatul si altele traseaza linia ce trebuie respectata de toti angajatii.
4.Gandeste-te la tine si la compania ta, ca parte a intregii societati
Ne referim aici la societatea de business. Asa cum spuneam, actiunile si comportamentele tale pot influenta imaginea companiei. Depinde si de tine exemplul, bun sau rau, pe care compania il da in comunitatea de business.
5.Supune-te regulilor morale, considerandu-le ca fiind neconditionate
Respectarea regulilor moralei reprezinta temelia comportamentului tau etic.
6.Gandeste impartial, obiectiv, neutru, dezinteresat
Fiecare decizie pe care o iei iti influenteaza comportamentul in relatia cu cei din jurul tau. Fii capabila sa faci o apreciere justa, atat din punctul tau de vedere, cat si din perspectiva celorlalti.
7.Intreaba-te ce fel de om esti
Compara actiunile si comportamentul tau cu persoane asemanatoare. Esti de acord cu ele? Daca nu, de ce ai fi de acord cu tine?
8.Respecta traditiile, obiceiurile si convingerile celorlalti
Nu trebuie sa renunti la credintele/principiile tale. Trebuie doar sa acorzi respectul cuvenit principiilor celor din jurul tau, chiar daca ele difera de ale tale.

Citeste si:  Muzici pe care le asteptam

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.