fbpx

Sindromul „Selfie”?!

Sindromul Selfie

In ultima vreme, daca mergi prin locurile publice si mai ales prin parcuri observi foarte multi tineri  singuri care isi fac „selfie” cu telefonul si care incearca de foarte multe ori sa „mimeze” o stare care nu are nici o legatura cu realitatea. Unii psihologi sunt de parere ca putem sa vorbim deja de un „Sindrom Selfie”, altii neaga cu desavarsire ca ar exista asa ceva. Noi doar dorim sa va atragem atentia asupra acestui fenomen si fiecare dintre dumneavoastra sa trageti concluziile.

„Sindromul selfie”  afost definit ca o conditie mentala in care oamenii se simt „fortati” sa posteze in mod continuu poze cu ei insisi pe social media.   Aceste persoane pot avea nevoie de ajutor, au avertizat psihologii.

„Sindromul selfie” a fost folosit pentru prima data in 2014 pentru a descrie o stare obsesiva,  intr-o stire care sugera ca Asociatia Americana de Psihiatrie intentiona sa o clasifice drept o tulburare psihica. In urma scabdalului declansat de aceasta stire, cercetatorii de la Universitatea Nottingham Trent si Scoala de Management Thiagarajar din India au decis sa investigheze daca exista vreun adevar in acest fenomen.

Ei au confirmat acum ca Sindromul „Selfie” exista intr-adevar si chiar o serie de persoane au dezvoltat o „scara a comportamentului selfie”, care poate fi utilizata pentru a evalua gravitatea ei.

Dr. Mark Griffiths, distins profesor in dependenta a declarat: „Cu cativa ani in urma, au aparut in mass-media povestiri despre faptul ca starea „Selfie” trebuie clasificata ca o tulburare psihica de catre Asociatia Psihiatrica Americana.”In timp ce povestea a fost catalogata a fi o farsa, nu inseamna ca starea „Selfitist” nu exista. Am aparut acum sa-i confirmam existenta si sa dezvoltam  o scara comportamentului „Selfie” la nivel mondial pentru a evalua starea.

Scara, care ruleaza de la 1 la 100, a fost dezvoltata utilizand un numar mare de grupuri de 200 de participanti pentru a determina ce factori au condus la Sindromul Selfie. Aceasta  scara a a fost testata,  apoi pe 400 de participanti pentru a vedea aplicabilitatea ei.

Participantii s-au aflat In India, deoarece este tara are cei mai multi utilizatori ai Facebook, precum si cel mai mare numar de decese, ca urmare a incercarii de a-si face Selfie in locatii periculoase.

Citeste si:  Sfantul Valentin a venit in oras

Constatarile, publicate in Jurnalul International de Sanatate Mintala si Dependenta, au confirmat faptul ca exista trei niveluri de Auto-dependenta de Selfie.

La limita frontierei dintre a face „selfie” si a fi dependent de „selfie” sunt persoane care se fotografiaza de cel putin de trei ori pe zi, dar nu le posteaza pe social media. In faza acuta   a tulburarii sunt cei care se pozeaza si le si afiseaza, zilnic. In cea de-a treia etapa „cronica”, oamenii simt o dorinta incontrolabila de a face fotografii de sine in fiecare ora, postandu-le  de mai mult de sase ori pe zi.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care sufera de auto-dependenta au tulburari de atentie, deseori  sunt lipsiti de incredere in sine, si spera sa le creasca pozitia sociala si sa se simta parte dintr-un grup prin postarea constanta a imaginilor lor.

Echipa a elaborat 20 de afirmatii care ar putea fi utilizate pentru a determina severitatea „dependentei” prin descrierea sentimentelo pe care le au cand posteaza. Exemplele includ: „Ma simt mai popular cand imi postez selfiul pe social media” sau „Cand nu imi fac selfie, ma simt rupt de grupul meu de prieteni”.

Citeste si:  5 locuri unde o sa fii in siguranta

Dr. Janarthanan Balakrishnan, asociat de cercetare de la Departamentul de Psihologie al Nottingham Trent, a declarat: „In mod obisnuit, cei cu aceasta  afectiune sufera de o lipsa de incredere in sine si incearca sa se potriveasca cu cei din jurul lor si pot prezenta simptome similare alte comportamentelor potential dependente.Acum, existenta conditiei pare sa fi fost confirmata, se speram ca vor fi efectuate cercetari suplimentare pentru a intelege mai multe despre cum si de ce oamenii dezvolta acest comportament potential obsesiv si ce se poate face pentru a ajuta persoanele care sunt cele mai afectate.“

Dr. Mark Salter, purtatorul de cuvânt al Colegiului Regal al Psihiatrilor, a adaugat:Selfitis” nu exista si nu ar trebui sa existe.”Exista o tendinta de a incerca sa etichetati o intreaga gama de comportamente umane complicate si complexe, cu un singur cuvant, iar acest fapt este periculos, deoarece poate crea un sindrom, acolo unde nu are niciunul”.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.